Senterpartiets Kjersti Toppe deltok sist helg på en konferanse i Kristiansund der hensikten var å fortelle hvor håpløs dagens måte å organisere sjukehusa i helseforetak er. Samtidig var hensikten med konferansen å skape en opinion for å bevare lokalsjukehusa rundt om i landet, blant dem dagens sjukehus i Kristiansund og i Molde.

Senterpartiets engasjement for å bevare en desentralisert sjukehusstruktur vinner helt sikkert fram til dem som opplever sitt lokalsjukehus trua. Kjersti Toppes problem som helsepolitisk talsperson i Sp er at hennes partifeller i Møre og Romsdal har gått på barrikadene for en helt motsatt politikk. For seks år siden, i januar 2010, sendte ordførerne i 11 kommuner på Nordmøre brev til daværende helseminister Anne-Grete Strøm Erichsen (Ap) og krevde at hun utredet ett felles sjukehus for Nordmøre og Romsdal. I brevet som var gjengitt i Tidens Krav 13. januar 2010, skrev ordførerne følgende: «Ett sykehus vil styrke det faglige helsetilbudet til innbyggerne i Nordmøre og Romsdal. Og det vil skape stabilitet og forutsigbarhet i lang tid framover. ... det vil øke kvaliteten på spesialisthelsetjenesten til våre innbyggere». Brevet var underskrevet av seks ordførere, blant underskriverne var Senterparti-ordførerne Knut Sjømæling i Gjemnes, Ingunn Golmen i Aure og Ola Rognskog i Halsa.

Resultatet kjenner vi. Sp-ordførerne og de øvrige ordførerne på Nordmøre ble hørt. Strøm-Erichsen og regjeringa Sp var en del av, bestemte å bygge fellessjukehus. Plasseringen ble tatt av dagens helseminister Bent Høie (H), og falt ned på Hjelset, ikke Storbakken. Har Sps rikspolitikere et annet syn på hvilken sjukehusløsning som er best for Nordmøre og Romsdal enn partiets egne lokale ordførere? Hva skal velgerne tro om et parti som mener noe den ene dagen og noe annet den andre dagen?