Lisenskontrollen, som vi har hatt i årtier her i Norge, kan snart være over. Da blir det slutt på at lisensen følger med tv-kjøp, og slutt på at noen kan banke på døra og kontrollere om du ser på NRK uten å ha betalt kringkastingsavgiften.

Bakgrunnen er at mange nå ser på NRK på andre måter enn før. Det strømmes, sees via nett-tv og via statskanalens eget rikholdige arkiv. Våre nye medievaner utfordrer den tradisjonelle lisensen.

I høst skal regjeringen velge hvordan vi skal betale Kringkastingsavgiften i framtida. I starten av juli la en regjeringsoppnevnt ekspertgruppe – kjent som Rimmereid-utvalget – fram sitt forslag til alternativer for offentlig finansiering av NRK til kulturministeren.

Bente Sollid Storehaug, opprinnelig fra Fræna, er en av «ekspertene» i utvalget. Hun og et flertall i gruppa går inn for en løsning hvor alle som eier bolig må betale lisens – uavhengig av om du har tv eller ikke.

Modellen med lisensplikt for alle boligeiere er en løsning. Utvalget har  også sett på andre løsninger. Som at lisensen blir en egen skatt, som alle over en viss bruttoinntekt må betale. Eller at du kun må betale hvis du har apparater i huset (pc, nettbrett osv) som gjør det mulig å se NRKs sendinger.

Forslaget om en fast pris for alle husstander har fått politisk motstand, samtlige partier i regjeringssamarbeidet - samt SV - uttrykker skepsis. Mange peker på at en slik lisensløsning har en usosial profil.

NRK ønsker forlaget velkommen. Det kan vi forstå,  siden statskanalen vil øke sine inntekter med rundt 300 millioner kroner årlig, hvis avgiften blir på dagens nivå. Det er flere husstander enn antall lisensbetalere.