Ingen andre fylker har så lav politidekning som Møre og Romsdal.  Tall fra Politidirektoratet viser at i Møre og Romsdal politidistrikt er det 1,26 politistillinger for hver 1.000 innbygger. Målet for hele landet er to politifolk per tusen innbyggere.

Den enkle løsningen ville vært å ansette flere politifolk.  Virkeligheten er mer sammensatt enn som så.  De siste åra har alle politidistriktene i landet fått tilført flere stillinger. Også Møre og Romsdal har fått tildelt flere politistillinger.  Problemet er at det følger ikke nok penger med til å betale lønna til de nye politistillingene.  Slik er situasjonen i det nye Møre og Romsdal politidistrikt også. Politiledelsen her ønsker å ansette flere politifolk, men gjør de det, har de ikke nok penger til drift av lensmannskontorene og politistasjonene.

Ansettes flere politifolk, må pengene tas fra potten som skal brukes til patruljering, kontroller, uttransportering av personer ut av landet, overtid  eller bilutgifter.  Dette er grunnen til at  Møre og Romsdal politidistrikt har rundt 35 politistillinger stående ubesatt.

Den nye politireformen tråde i kraft 1. januar i år. Lokalt innebærer den at to politidistrikt er slått sammen til Møre og Romsdal politidistrikt ledet av Ingar Bøen.  Regjeringen har gått i samme fella som andre som har iverksatt store reformer:  De har ikke tatt høyde for at en reform betyr ekstra kostnader de første åra. Politireformen er satt i verk med beskjed til politietaten om å klare seg med pengene som er budsjettert. Ingen ting ekstra. Skal regjeringens mål med politireformen om mer tilgjengelig og tilstedeværende politi, oppnås, må politiet få mer penger til den daglige driften.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) har sine ord i behold: Politiet er tildelt et stort antall nye stillinger.  Men det hjelper lite å ha stillingshjemler på papiret hvis det ikke finnes penger til å ansette flere politifolk.