Juni 2016 er den varmeste junimåned noensinne målt på jordkloden. Siden målingene startet i 1850 har det aldri vært registrert en så varm juni. I 14 måneder på rad har det blitt satt rekord på rekord i temperatur verden over.

Romsdal hadde kanskje årets varmeste dag i går, så langt. Det nyter vi alle. Men det er en dyster utvikling som preger en feberhet jordklode. Klimaeksperter frykter nå at det er umulig å greie FNs mål, om at verden ikke skal bli varmere enn 2 grader sammenliknet med førindustriell tid.

EU la onsdag fram sin klimaplan for transport, landbruk, avfall og bygg. Norge må ifølge forslaget kutte 40 prosent av utslippene sammenliknet med 2005-nivå innen 2030. – En krevende oppgave, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H).

Mange har brukt uttrykket klimadugnad om utslippskravene som Norge nå må innfri. Det er godt dekkende. For skal vi nå disse målene, må hver og en av oss bidra.

Privatbilismen må over på lavutslipp, og målet er at det ikke skal selges biler med fossilt brensel etter 2025. Transportsektoren må bli med på det grønne skiftet, det vil kreve både omlegging av drivstoff – men også flytting av gods fra tungtransport til jernbane.

Landbruket må regne med betydelige endringer skal utslippsmålene ned. Det tror vi næringa blir med på, men da må det også følge med tilskudd som gjør det grønne skiftet mulig for den norske bonden.

Det grønne skiftet i Norge handler til slutt om politisk vilje. Nå har vi fått kravene, og det er en begynnelse.