Det er kulturuke i Molde. Åpningen av Moldejazz mandag, med tusentalls mennesker i gatene, var en flott start på den 56. festivaluka. Publikumstilstrømningen viser hvilken magnet Moldejazz er.

I jazzparaden, som hver dag går gjennom Storgata, deltar et stort antall ungdommer som musikere og dansere. Ungdommene er med og understøtter nasjonale og internasjonale jazzartister. Felles for ungdommene er at de har fått opplæring i kommunale kulturskoler, i korps og ulike dansestudio. Vi ser en klar sammenheng mellom kultursatsingen på barn og unge og et utviklet, profesjonalisert kulturtilbud som Moldejazz. I Molde har kommunen og fylkeskommunen sett denne sammenhengen. Til høsten skal etter planen et helt nytt kulturskolebygg tas i bruk i Molde. Bygget, som er i tre etasjer, vil gi kulturskolen 2.600 kvadratmeter areal å nytte seg av.

Moldejazz og kulturskolen har noe til felles: Viljen til å ta en posisjon og si: «Molde satser på kultur». Uten initiativet fra «Kikkan» Sættem og «Pingen» Hansen i 1961 om å skape en internasjonal jazzfestival i Molde, ville folk flokket seg om Molde hver sommer for å oppleve nye musikalske inntrykk og folkelivet.

Molde kommune fortjener anerkjennelse for å vise vilje til å satse på kultur. Molde er både vertskommune og sterkt delaktig i Moldejazz, Teatret Vårt/Plassen og Bjørnsonfestivalen. Sammen med fylkeskommunen investerer Molde kommune nå mer enn 100 millioner kroner for å skaffe nye lokaler til kulturskolen. Der skal barn og ungdom får et bredt tilbud om opplæring på instrument, i sang, dans eller andre uttrykksformer, er en viktig byggestein for framtidas kulturliv. Gevinsten utbetales ikke i penger, men i form av at barn og unge får grunnopplæringen som i neste omgang betyr blomstring i kulturlivet ikke bare i jazzuka, men året rundt.