Velgerne stusser over Arbeiderpartiet og hvilke løsninger partileder Jonas Gahr Støre har for å bringe Norge framover. På den siste meningsmålingen Klassekampen og Nationen la fram, får Ap en oppslutning rundt 32 prosent – den svakeste Norges største parti har hatt siden 2013. Andre meningsmålinger bekrefter at Ap ikke klarer å fenge større velgergrupper, slik partiet selger politikken sin per i dag.

Det er ganske oppsiktsvekkende at Arbeiderpartiet ikke klarer å legge fram et politisk budskap som skiller seg fra politikken regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet med støtte fra Venstre og Kristelig Folkeparti fører. Det siste året, med massive nedbemanninger i oljerelaterte næringer, skulle normalt gitt Ap en lissepasning. Jobbskaping og jobbtrygghet har vært Aps trumfkort i flere tiår. Når Ap faller på meningsmålingene, mens regjeringspartiene står stødig, er det tydelig at Jonas Gahr Støre har en jobb å gjøre.

Kontrasten til et annet opposisjonsparti, Senterpartiet, er iøynefallende. Senterpartiet har skapt seg rom ved å målbære motstanden mot kommunereformen, motstand mot sammenslåing av politidistrikt og andre sentraliseringsforslag. Hvor har Arbeiderpartiet vært i disse spørsmålene som har opptatt folk flest?

Partisekretær Kjersti Stenseng mener Ap snakker sak, mens de borgerlige har drevet tøffe personangrep og kommet med karakteristikker. Vi tror ikke det er særlig smart å legge skylda på andre hvis man sjøl får dårlig oppslutning. Arbeiderpartiet er landets største parti, da må vi forvente at partiet gir klare svar på hvordan det grønne skiftet skal skje, hvordan næringslivet skal omstilles, byråkratiet reduseres og hvordan partiet vil hjelpe flere til å gjenvinne optimismen. Det neste året, fram mot valget, er ikke tida for vingling. Ap må vise velgerne om de har andre løsninger enn regjeringspartiene på de store spørsmålene.