Innbyggerne på Vågstranda har sagt sin mening i en spørreundersøkelse foretatt av Vågstranda Vel. Tre av fire vågstrendinger vil ikke lenger tilhøre Rauma kommune, men ønsker å bli en del av Vestnes.

Stemningen på Vågstranda preges av skuffelse og forbitrelse. Folk er forbitret over at et flertall i Rauma kommunestyre ikke vil opprettholde skolen i bygda. Da kommunestyret vedtok å ta bort pengene til skolen fra høsten 2017, svarte Vågstranda med å legge planer for en privat skole, Rauma naturskole. Men heller ikke disse skoleplanene får kommunal applaus. Den andre forbitrelsen retter seg like mye mot storsamfunnet som mot lokalpolitikerne: Stortingets ja til å finansiere den rassikre Vågstrandstunnelen med bompenger innebar at også Vågstranda må betale for å bruke tunnelen.

Vågstranda opplever en virkelighet som er vanskelig å takle: Barnetallet går dramatisk ned. Det innebærer færre barn i barnehagen og på skolen. Kommunestyrets forslag om å samle barna fra 1. til 10. klasse i Måndalen, blir avvist. Bygda opplever at kommunestyret ikke spiller på lag med Vågstranda. I en slik situasjon er det lett å kaste kortene og melde seg inn i en annen kommune, ikke fordi Vestnes kommune har mer penger å rutte med eller har flere arbeidsplasser å friste med, men fordi Vågstranda føler seg lite verdsatt i Rauma. Situasjonen er ødeleggende for både bygda og kommunen.

Vegvalget Vågstranda står foran, vil være avgjørende for bygdas framtid. Erfaringer fra andre deler av fylket viser at man oppnår lite ved å innta offerrollen. Vågstranda må komme på offensiven med positive initiativ, og sørge for at det er god dialog med kommuneledelsen, enten den er på Åndalsnes eller på Vestnes. Gjennom samarbeid får man framgang, det gjelder næringsutvikling, oppveksttilbud eller bompenger. Når ei bygd er i ferd med å bryte ut fra en kommune, må også kommunestyret tenke over hva som kan har skapt et så tilspisset forhold.