Brexit sendte sjokkbølger over hele Europa i går. Er EU truet? Vil britenes nei få hele det mektige europeiske samarbeidet til å forvitre? Spørsmålene var mange i går, men det historiske bruddet gir ingen svar med en gang.

Den mest spontane reaksjonen kom, ikke uventet, i finansmarkedene. Da nyheten ble kjent raste børskurser over hele verden, valutakursene svingte opp og ned. Det britiske pundet stupte nesten 10 prosent til den laveste kursen på over 30 år da resultatet av folkeavstemningen var klart.

Vi er spent på hva britenes folkeavstemning vil bety for Europa – og selvfølgelig for Norge. Vil flere EU-land oppleve det samme?

Europa har opplevd en flyktningkrise, som har ført til et oppsving for høyrepopulistiske partier i flere land. Brexit er kanskje første utslag av dette i europeisk politikk.

Neste år skal det velges ny president i Frankrike. Marine Le Pen i Front National har lovet franskmennene en folkeavstemning om å forlate EU hvis hun vinner valget. I Nederland har den innvandringskritiske Geert Wilders krevd folkeavstemning.

Donald Trump sammenliknet brexit med sin egen presidentkampanje i USA. – Jeg ser en reell parallell. Folk vil ta landet tilbake, og de ønsker selvstendighet. De er lei av å se folk ta dumme valg, akkurat som amerikanere er lei av det samme, sier Trump.

Både i Europa og i USA er motstanden mot globalisering og internasjonal sammensmelting en sterk politisk trend. Det er trist hvis dette skyldes egoisme og ekstrem nasjonalisme. Vi håper det først og fremst er en beskjed om at folk må føle tillit til de som styrer.