Mandag gikk tillitsvalgte ved sjukehuset i Ålesund ut med massiv mistillit mot Helse Midt. De reagerer etter Sunnmørspostens avsløringer av millionbonuser til Helsebygg, samtidig med at Helse Møre og Romsdal er pålagt å spare 100 millioner kroner i året før det kan investeres her. Frustrasjonen på Sunnmøre er forståelig. Sjukehusa i Ålesund, Kristiansund og Molde er alle preget av sterkt behov for oppgradering av både bygg og utstyr. Lundavang er skrekkeksempelet, og nå er det 30 år siden man begynte å planlegge et nytt sjukehus til erstatning for Molde sjukehus.

I kampen om det nye fellessjukehuset har vi sett at noen har satt sin lit til den vanskelige økonomien for å få hindret at sjukehuset blir bygget på Hjelset. Det er en fullstendig misforstått reaksjon. Og vi har lite til overs for at enkelte styrerepresentanter vil bruke kniven på nysjukehuset for å spare. Hvis helseforetaket ikke klarer å få til en sunn økonomisk drift, går det utover alle pasienter og sjukehusansatte i hele fylket. Hvis man bruker kredittkortet på driftsutgiftene, kommer ingen rik onkel og sletter kortgjelda etterpå.

Helseforetaket ligger i dag over 60 millioner kroner etter budsjettet, og det er mye penger. Sett opp mot et totalbudsjett på fire milliarder kroner er det ikke like skremmende. Helse Midt har fastslått at det finnes penger til det nye fellessjukehuset, og Espen Remme sa så seint som i går at det ikke er aktuelt å krympe nysjukehuset enda mer.

Det er på tide å dra lasset sammen for å gi hele fylket bedre sjukehustilbud, istedenfor å bruke enhver anledning til å legge snubletråder for det nye sjukehuset. Når det nye fellessjukehuset står ferdig, er det ingen tvil om at det er Ålesunds tur. Det er bestemt at Ålesund sjukehus skal ha det bredeste tilbudet i fylket, og slik blir det.