Får Regjeringen viljen sin, blir Heimevernsdistrikt 11 Møre og Fjordane lagt ned. Det innebærer også at Setnesmoen leir i Rauma blir avviklet. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) la før helga fram langtidsplanen for Forsvaret. Planen innebærer at Norge de kommende 20 åra skal bruke 172 milliarder kroner mer på Forsvaret enn vi gjør i dag.

Etter råd fra forsvarssjefen stiller regjeringa seg bak modernisering av forsvaret. Ingen er uenig i at militære fartøy må seile, ikke ligge til kai. Ingen er uenig i at også fly, helikopter og kjøretøy må settes i stand slik at de kan brukes daglig. Og ingen er imot en effektivisering. Men i iveren etter å gjøre Forsvaret skarpere og skodd for å møte militære trusler fra omverdenen, er det lett å overse hvilke viktige oppgaver Forsvaret har lokalt over hele landet.

Heimevernet utgjør i dag 42.000 soldater, og er den rimeligste forsvarsstyrken med best lokalkunnskap. Heimevernets oppgaver med vakthold, overvåking og sikring av viktige militære og sivile objekt – for eksempel kraftanlegg, gassanlegg, bruer og kommunikasjonssentraler – er helt nødvendig trygghet. Nesten 10 prosent av HV-soldatene har bakgrunn fra internasjonale operasjoner. HV11 og leiren på Setnesmoen koster 50 millioner kroner i året å drifte. 2.000 soldater får hvert år trening i leiren. Sammenliknet med den foreslåtte økningen i forsvarsbudsjettet, blir kostnaden for å opprettholde HV11 og Setnesmoen for lommerusk å regne. Tilstedeværelse er nøkkelordet for Forsvaret. Det gjelder også i lokalsamfunnene. Vi mener det er direkte uansvarlig å svekke forsvarsevnen og forsvarsviljen ved å barbere heimevernet mellom Bergen og Trondheim. Møre og Romsdal står samlet bak kravet om å opprettholde HV11. Vi setter vår lit til at et flertall på Stortinget mener det samme.