150 millioner kroner ekstra skal brukes til strakstiltak i kommunene på Sørlandet og Vestlandet der arbeidsledigheten har rammet hardest. Til sammen 400 millioner kroner skal brukes til kommunale vedlikeholdsoppgaver, ble regjeringspartiene enig med Venstre og Kristelig Folkeparti om da statsbudsjettet ble justert. Nå er ikke 400 millioner kroner noen stor redningsplanke for de mange som har mistet jobben som følge av oljenedturen, men brukes pengene fornuftig og raskt, kan mange mennesker komme i jobb allerede før høsten.

Det er ikke vanlig at stortingsflertallet bevilger penger som er forbeholdt enkelte deler av landet. I år var det nødvendig å gi ekstra hjelp til kommuner på Sørlandet og Vestlandet, for her har oljenedturen rammet brutalt. Det er viktig at kommuner som får en del av krisepengene, har vedlikeholdsoppgaver klare, får organisert arbeidet og får satt folk i arbeid. Ikke uventet føler andre deler av landet seg forbigått. Fra Østlandet reises spørsmålet: Er en arbeidsledig i Oslos østkant mindre verd enn en arbeidsledig på Vestlandet?

Arbeidsledigheten har nådd 130.000 personer – et uvanlig høyt tall til Norge å være. Den store frykten er at ledigheten får bite seg fast. Regjeringen får konstant kritikk fra spesielt Arbeiderpartiet for ikke å gjøre nok, bruke for lite penger, for å motvirke arbeidsledigheten. Uansett pengebruk; mange av de gamle jobbene kommer ikke tilbake akkurat slik de var før oljenedturen. Endringene er så store at regjeringa bør invitere alle partier til en bred samfunnsdugnad der målet må være å hjelpe fram gründere og personer som kan vise entreprenørskap, og oppmuntre folk til å skaffe seg ny og oppdatert kompetanse. Begrep som nyskaping og innovasjon må gis et innhold som gjør at folk fatter håp om nye jobber og ei lys framtid. Det er dette som må være politikernes jobb nummer én.