Nye Romsdal videregående skole blir Norges største enkeltbygg i massivtre. Imponerende 2.900 kubikkmeter massivtre produsert av 11.000 grantrær går med til dette bygget. Den økonomiske ramma for prosjektet er på 520 millioner kroner. Prosjektleder Dagfinn Storvik i Hammerø & Storvik Prosjekt mener det er store besparelser i bruken av modulbasert massivtre. I tillegg framholder produsenten miljøgevinsten ved produksjonsteknikken fordi at man utnytter hele treet.

De siste ti åra har flere landbruksministere prøvd å øke satsingen på norsk treindustri. Samtidig har Innovasjon Norge lansert egne tilskuddsordninger for innovativ bruk av tre. De framholder at bruk av fornybart materiale fra skog kan bidra til reduksjon i klimagassutslipp. Treverket som brukes på den nye skolen kommer med tog til Åndalsnes fra Østerrike. Vi er enige med assisterende fylkesrådmann i Møre og Romsdal, Willy Loftheim, som sier at norsk industri bør kjenne sin besøkelsestid. Det er rik tilgang til skog i Norge. Utfordringen er å skape god næring rundt dette. Det er økende interesse i bransjen, men det er fortsatt en veg å gå for å løfte dette til å bli en nasjonal satsing.

Møre og Romsdal er i fremste rekke når det gjelder bruk av tre i offentlige bygg. Gjennom prosjektet «Tredrivaren» har de satt seg som mål å bruke mer tre i offentlige og private bygg. Det er satt opp konkrete resultatmål for prosjektet. Målet er at man skal etablere forbildeprosjekt som bruker tre. Videre er det lagt vekt på at satsinga skal ha en regional forankring, og bidra til at det etableres en ny treindustri i fylket. Dette er spennende prosjekt som kan ha stor betydning både for næringsliv, sysselsetting og miljøet. Ekstra artig er det jo at et av prosjektene som nå er satt i gang er en skole som skal rekruttere framtidas bygningsarbeidere i vårt fylke.