I går var det åpning av den nye cruisekaia på Åndalsnes. Molde og Romsdal havn IKS opplyser at dette er den suverent største investeringen i havneselskapet siden etableringen i 2006. Den nye kaia, som etter avstemning skal hete Tindekaia, gir nye muligheter for Romsdal som cruisedestinasjon. Kailengden øker fra 155 meter til 232 meter, dette medfører at kaia kan ta imot skip opp mot 330 meter. Foreløpige tall viser at byggekostnaden på kaianlegget er på 35 millioner kroner. Den nye kaia vil bli sikret i henhold til internasjonalt regelverk fra FN og EU, og er godkjent for både passasjer- og godstrafikk.

Rauma kommune har vedtatt en masterplan for reiselivet. Et av poengene i denne planen er å jobbe for at cruiseturistene skal legge igjen mer penger lokalt. Man har nå lagt til rette for at flere turister kan gå i land på Åndalsnes. Dette øker sannsynligheten for at flere bruker lokale handelstilbud, eller velger å delta på utflukter i Romsdal. Rauma kommune har jobbet målrettet med reiseliv. I løpet av mai har det vært to store åpninger. Først Tindesenteret og nå den nye cruisekaia. Dette medfører at kommunen har fått to gode virkemidler i kampen om turistenes oppmerksomhet.

Molde og Åndalsnes samarbeider om cruiseanløp. I år er det meldt om 83 forventa anløp. Prognosen viser også en vekst i antall turister. Romsdal har de siste åra tapt litt terreng sammenliknet med andre destinasjoner på Vestlandet. Det er derfor positivt å se at pilene nå peker i riktig retning. I år er også Eresfjord etablert som destinasjon. Vi tror at samarbeidsmodellen som er etablert i vårt område har en framtid. Den legger til rette for at turistene kan gå i land og bidra til verdiskapning i Romsdal. Innovasjon Norge har over tid bidratt til at det forskes på cruiseturistene. Dette er et viktig arbeid for at lokalt næringsliv skal få en større del av kaka.