Kommunereformen har for alvor begynt å halte. Søndag var de folkeavstemninger i sju kommuner i Gudbrandsdalen. Kun i Sør-Fron, midt i dalen, var det flertall blant folket for kommunesammenslåing. Det er flere likhetstrekk til folkeavstemningene som ble holdt i vårt fylke.

Valgdeltakelsen er lav i mange kommuner. Resultatet viser at det ikke er noe folkekrav om større kommuner. Også denne gangen velger kommunalminister Jan Tore Sanner å svare med å vise til lokalpolitikerne. Han gjentar på nytt at det jobbes godt med reformen i kommunene.

Mange av lokalpolitikerne svarer med kritiske spørsmål til kommunalministeren. Gjennomgangstonen er at folk er forvirret, at man ikke har klart å skape det nødvendige engasjementet og at det er uklart hvordan reformen skal føre til bedre velferdstjenester. Lokalt har AP-veteran Mellvin Steinsvoll i Nesset oppfordret kommunalministeren til å stoppe prosessen.

 I Gudbrandsdalen vises det til at andelen ordførere som tror på reformen har falt kraftig. Dette er en utfordring for regjeringa ettersom de har lagt vekt på at dette skulle være et prosjekt med lokal forankring. Det er på dette punktet kommunalministerens store utfordring nå ligger. Så langt har han ikke gitt noen tydelige svar på hvordan han vil løse dette.

Etter vårt syn vil det likevel være feil å stoppe prosessen. I flere kommuner jobbes det nå reelt med mulige sammenslåinger, også i vårt område. Dette er et arbeid som bør få fortsette etter den oppsatte tidsplanen. Samtidig synes vi ikke kommunalministeren skal overse kritikken som kommer fra ordførerne etter folkeavstemningene.

Det er verdt å merke seg at flere av kritikerne virkelig har prøvd å levere etter kommunalministerens bestilling. Resultatene fra folkeavstemningene viser at det er krevende å få med folket på endringer. Det er grunn til å spørre om lokalpolitikerne har fått gode nok hjelpemidler fra regjeringa.