Fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik ringer kraftigere med alarmklokka enn han noen gang har gjort. Møre og Romsdal fylkeskommune er etter fylkesrådmannens mening i ferd med å gå på et isfjell av lånegjeld. Lånegjelda ligger an til å øke fra 4 milliarder kroner i dag til over 7 milliarder kroner i 2020, viser en oversikt fylkesrådmannen har lagt fram.

Fylkeskommunen har ikke økonomisk bæreevne til å klare både investeringene i nye skolebygg for den videregående skolen, fjerne forfallet på vegene, gjøre tunnelene mer sikre for ras og bygge Nordøyvegen, poengterer fylkesrådmannen.

For nøyaktig ett år siden la fylkesrådmannen fram det forrige økonomiske langtidsvarselet. Også da advarte han politikerne mot å ta opp for høye lån. I fjor sommer lå det an til at ei samlet lånegjeld ville bli på 6 milliarder kroner. Nå ser fylkesrådmannen at gjelda vil overstige 7 milliarder kroner om fire år.

Fylkesrådmannen kan lett oppfattes å være gledesdreper for mange gode investeringsprosjekt, både innafor samferdsel og skole. Men det er fylkesrådmannens jobb å holde styr på økonomien.

Gode prosjekt har aldri vært mangelvare i Møre og Romsdal. Engasjerte fylkespolitikere vil gi innbyggerne det beste. Vi tror alle ser at når tidene har endret seg, skatteinntektene øker ikke like mye som før, rentenivået er på sitt laveste og driftskostnadene holdes høye, er det ikke like stort armslag til nye storinvesteringer som for tre-fire år tilbake.

Det vil være mer enn dristig av fylkespolitikerne å la lånegjelda fyke til værs de nærmeste åra. Nedturen kan bli brutal, med opprivende strid om nedlegging av videregående skoler, forfall på vegene og kutt i bevilgninger til kultur og velferdstilbud. Fortsatt har fylkeskommunen noen millioner kroner på fond. Pengene kan komme godt med for å holde oppe dagens tilbud til innbyggerne.