Flere omfattende overgrepssaker har blitt kjent de siste månedene. Felles for mange av sakene er at overgrepet har startet med kontakt mellom offer og overgriper på nett. I en rekke saker har falsk identitet og falsk alder blitt brukt for å lokke mindreårige.

Tidligere i vår slo politiet alarm om den kraftige økningen av overgrep via nett. Ifølge landsdekkende tall fra politiet fra siste halvår i fjor, har antall seksualforbrytelser økt i nærmest alle kategorier. Anmeldelsene for seksuell handling med barn under 16 år har økt med 66 prosent på ett år.

2.000 ganger hver dag blir nettbrukere som har forsøkt å oppsøke barneovergrepssider videresendt til politiets stoppskilt. Med beskjed om at de har forsøkt å se på en side hvor det finnes bilder og filmer med overgrep mot barn.

Mens overgrep slik vi tradisjonelt kjenner det ofte har berørt en mindre gruppe mennesker, kan nå en person utføre overgrep mot hundrevis av barn i løpet av kort tid. Mønsteret er ofte likt. Først oppnås kontakt med falsk identitet, så lures og etter hvert trues barn fram til overgrepet.

Barn har tilgang på smarttelefoner, og stadig nye apper og tjenester som skaper rom for kontakt med fremmede. Vi ville aldri latt barn vandre fritt på denne måten – andre steder enn på nett.

Overgrep mot barn på nett har blitt et stort problem, og må tas på største alvor framover. Foreldre må være til stede i sine barns digitale liv, fortelle om farene og hvilke nettvettregler som beskytter. Gjennom skolene må undervisningen, i enda større grad, lære våre barn hvordan en kan være trygg i sosiale medier. Utviklingen går fort, men de samme lover og regler gjelder. Barna må beskyttes mot alle former for overgrep.