Forfatter Knut Ødegård er aktuell med fjerde og siste bind i storverket Edda-dikt. Dikteren og forfatteren fra Holmarka har gjennomført et litterært maraton. Med utgivelsen er gjendiktinga av Edda-diktene komplett. Dette er en stor begivenhet. For første gang på over 100 år foreligger det en komplett gjendikting på norsk av de norrøne verkene som første gang ble skrevet ned på Island på 1200-tallet. Rundt om på høgskoler og universitet har de tre første bindene av gjendiktinga allerede funnet sin veg til pensumlistene.

Edda-diktene er tidløs diktning, sier professor Jon Gunnar Jørgensen til vår avis. Han viser til at samlingen består av djupe, menneskelige egenskaper og konflikter. Han trekker fram eksempler som grådighet, kjærlighet og stolthet. Vi er enige i at dette er tema som alltid vil ha en aktualitet. Gjendiktinga som nå foreligger gjør at nye lesere kan dykke ned i de norrøne verkene. Forlaget Cappelen Damm satser på utgivelsen. Gjendiktingen har fått det fokus som den fortjener. Både i form av staselige førsteutgaver, men etter hvert også gjennom pocketutgaver. Gjennom samfunnsdebatten ser vi at Edda-diktene har stor relevans. Dette synliggjør forfatteren sjøl i et essay i Klassekampen hvor han viser til at det finnes grupper som misbruker vår norrøne arv.

Knut Ødegård sier sjøl at han ikke helt visste hva han ga seg ut på da han startet arbeidet for seks år siden. Arbeidet må ha vært krevende. I tillegg til kunnskap og interesse må det ha vært en prøvelse å jobbe over så lang tid med et prosjekt. Denne innsatsen har nå gitt resultat. Vi er glade for at dikteren, etter eget utsagn, gjorde lykkelige oppdagelser undervegs. Vi slutter oss til blant gratulantene. Det er helt på sin plass at gjendiktinga av Edda får sin egen programpost under årets Bjørnsonfestival.