For første gang siden 1804 blir Trøndelag samlet i ett fylke. Klokken 11.45 onsdag ble det historiske vedtaket på Stiklestad gjort: Nord- og Sør-Trøndelag fylkesting slo seg sammen til ett.

For kommunalminister Jan Tore Sanner, som var på Stiklestad i går, var vedtaket en gedigen opptur – etter mandagens mange nedturer. Ministeren fikk æren av å åpne det første felles fylkestingsvedtaket etter beslutningen.

Fra nyttår blir fylkestingene i Nord- og Sør-Trøndelag slått sammen til ett stort fylkesting. Det er bestemt at Steinkjer skal bli administrasjonssenter, men politisk ledelse skal ha sete i Trondheim. Mange er spent på hvordan det vil fungere.

Før sammenslåingen har det vært betydelig politisk strid. I sørfylket har en koalisjon av Arbeiderpartiet sammen med Senterpartiet, KrF, SV og Miljøpartiet De Grønne makta. I nordfylket er det Arbeiderpartiet, Høyre og KrF som samarbeider. Striden følger ikke vante politiske linjer. Hvordan blir det når alle samles i ett stort fylkesting neste år?

Hva betyr et stort Trøndelag for oss i Møre og Romsdal? I vårt fylke har debatten om regionreformen nesten vært fraværende, kommunereformen har hatt nesten all oppmerksomhet. Med vedtaket i Trøndelag vil saken brått blitt aktuell igjen. Så langt har få i Møre og Romsdal (med unntak av i sjukehusdebatten) vist ønske om å bli en del av en større region.

I et møte med et «mer selvbevisst Trøndelag», som kommunalministeren spøkte med, kan mye forskyve seg. Det var naturlig for de to fylkene nord for oss å samle seg om å være trøndere. De fleste i vårt område vil nok føle det som en umulighet. Selv uten at vi blander inn fotball!