Det er befriende godt å høre hvordan Arild Hervik ser at også funksjonshemma utgjør en viktig ressurs samfunnet har bruk for. Den kjente professoren møtte forrige uke studenter på vernepleierutdanninga i Molde for å fortelle hvordan funksjonshemma kan gjøre bruk av hjelpemidler slik at de kan være aktive i arbeidslivet. Arild Hervik har de siste 12 åra sittet i rullestol etter at han ble rammet av en sjelden muskelsjudom. Like fullt er Hervik yrkesaktiv og bruker av arbeidsevnen sin til å gjøre verdifull innsats. Sjøl sier han at skrøpelige bein og armer og respiratorstøtte ikke skal få ham til å bli uføretrygdet. Arild Herviks innstilling viser veg for mange funksjonshemma. Om man trenger hjelpemidler for å fungere, er det ingen grunn til å bli passiv og stå utafor arbeidslivet. Hjelpemidlene blir stadig flere og bedre.

Herviks eksempel passer godt inn i arbeidet regjeringen og arbeidsminister Anniken Hauglie er i gang med for å få flere funksjonshemma inn i yrkeslivet. Bakgrunnen for at regjeringen vil gjøre en ekstra anstrengelse er tall som er nedslående: Bare fire av ti funksjonshemma i arbeidsdyktig alder har en inntektsbringende jobb. Større yrkesdeltakelse har ikke Norge fått til, selv om det har gått 15 år siden myndighetene og partene i arbeidslivet inngikk avtalen om inkluderende arbeidsliv. I avtalen var ett av de viktigste målene å øke yrkesdeltakelsen blant personer med nedsatt funksjonsevne. I stedet for å få flere funksjonshemma i jobb, har det faktisk blitt færre. Slik kan det ikke være.

Vi mener regjeringen må legge krefter og penger i nye tiltak som gjør det lettere for arbeidsgivere å ansette personer med nedsatt funksjonsevne. Når myndighetene legger til rette for funksjonshemma, er det inspirerende å se en offensiv holdning slik Arild Hervik formidlet den: «Alle trenger å mobilisere ressursene sine».