Fredag vedtok styret for Høgskolen i Molde å sondere mulighetene for en fusjonspartner. Etter at Kunnskapsdepartementet sa nei til forsøket på alliansen Molde-Volda-Lillehammer, var skolen tilbake på startstreken igjen. I mellomtida har vi kunnet lese at Ålesund og Trondheim har funnet hverandre i NTNU. Og i Trondheim er det ikke tema å innlemme Høgskolen i Molde – sjøl om næringslivet i Molde mener NTNU er en god partner for Molde.

Det er imidlertid ikke sikkert at det er Trondheim som er den naturlige partneren. For Ålesund var NTNU et opplagt valg med tanke på hvilke studier høgskolen har i dag. For Molde er det ikke like naturlig – kanskje er Universitetet i Bergen en bedre match.

Høgskolen i Molde samarbeider i dag med flere anerkjente studiesteder i utlandet. Nylig ble det også kjent at HiMolde har gått inn i et utvekslingsprogram med det prestisjetunge universitetet i Berkeley. Det at en utdanningsinstitusjon har slike muligheter for å ta deler av studietida i andre land er alltid viktig for studenter som skal velge skole.

Sjøl om Høgskolen i Molde har gode søkertall, er det ofte slik at ungdom søker seg til større steder. Og da kommer Molde bak byer som Oslo, Trondheim og Bergen. At HiMolde nå også skårer dårlig på en trivselsundersøkelse, er ikke heldig for rekrutteringa.

Det er viktig for Molde å sikre seg så gode kort som mulig på hånda. Da er det ikke så dumt å kunne skilte med stempel fra NTNU eller Universitetet i Bergen i tillegg til dette. Vi synes styret har tatt et skritt i riktig retning. Og av og til er det lurt å ta signalene fra den som eier skolene. Vi håper den prosessen som ledelse, ansatte og studenter nå skal gjennom, kan føre til en god løsning som tjener både Høgskolen og alle som jobber der eller studerer der i åra som kommer.