Det har vært sterke følelser i sving i Romsdals øyrike i forbindelse med kommunereformen. Sandøy kommune ønsker å se sørover mot Sunnmøre når det blir snakk om sammenslåing, og det er ikke folk som bor på Orta, Ona og Sandøya like glade for. Der har engasjementet vært sterkt for å se mot Aukra og Romsdal. Nå ser det ut til at øyfolket kan få viljen sin.Til våren blir den såkalte inndelingsloven trolig vedtatt, og her ligger det an til at Fylkesmannen skal kunne gjøre mindre grensejusteringer. De tre øyene har til sammen bare 60 innbyggere, og dermed er de en så liten del av det totale innbyggertallet at det kan defineres som en mindre grensejustering å la disse få høre hjemme der de sjøl ønsker.

Det er ingen tvil om at en slik deling vil være fornuftig. Dagens kommunegrenser ble trukket i en annen tid. Nye trafikkårer har endret kartet i praksis, og områder knyttes nærmere til hverandre. Derfor er det for eksempel naturlig at Eide ser sørover, at sørlige deler av Sandøy kommune ser sørover, at folk i Gjemnes ser mot Kristiansund eller Molde – alt ettersom hvor i kommunen de bor.

I Sandøy har de minste øyene hele tida vært knyttet mot Gossen gjennom ferjesambandet. Øyene er fortsatt en del av Romsdal – og et område romsdalingene er stolte av. I Romsdal har vi alt fra fjellmassivet i Rauma via flotte fjorder til ytterste kyst der øyene er siste stopp før storhavet.

Om Nordøyvegen kommer, vil Harøya bli landfast med Sunnmøre. Sjøl om harøyingene også er romsdalinger, skjønner vi at nye transportruter gjør det mer naturlig å se sørover. Så spørs det om denne inndelingsloven kan få andre steder i området til å vurdere grensene. Nå er i alle fall rette tidspunktet for å diskutere dette.