Eide kommune er kåret til Årets ungdomskommune for 2015. Prisen ble delt ut under en klubbkveld på ungdomsklubben Pluggen fredag. Prisen deles ut av ungdomspanelet i Møre og Romsdal. Juryen framhever at Eide er en liten kommune som får til mye. I grunngivinga for prisen blir det lagt vekt på at kommunen har et godt aktivitetstilbud for ungdom og at de involverer de unge i politikken. Det er ingen pliktøvelse at vi involverer de unge, understreket ordfører Egil Strand under utdelingen.

Det er krevende for en liten kommune å opprettholde fritidsklubber og aktivitetstilbud for de yngre. Når budsjettene skal kuttes ser vi ofte at slike tilbud står utsatt til. Dette gjelder også i større kommuner. Eide har klart å finne rom til to ungdomsklubber. Dette er en investering for framtida, et trivselstiltak som betyr mye for ungdommen. Vi håper at prisen kan være til inspirasjon, både for Eide kommune og andre kommuner i vårt distrikt. De lokale møteplassene er viktige.

Kommuner over hele landet ønsker å få med seg de unge. Kommunereformen er et eksempel på en stor politisk sak der mange kommuner har slitt med å få engasjement og involvering fra de yngre. Samtidig er dette en sak som har stor betydning for framtida, for dem som er unge i dag. Ambisjonen til Eide kommune er å ta ungdommen på alvor. Ordføreren understreker at det ikke er en pliktøvelse å dra med seg de yngre. Dette tror vi er svært viktig for å skape et ekte engasjement.

Eide vant i konkurranse med byer som Molde og Kristiansund. Dette skaper stolthet hos både ungdommer og politikere. En ungdomsklubb har flere oppgaver enn å være et samlingssted. I Eide har man lagt vekt folkehelseperspektivet. Klubben har derfor et fokus på forebyggende arbeid, kosthold, psykisk og fysisk helse. Dette er et tilbud som ungdom sakner mange andre steder i landet.