Tirsdag er det høgtidelig åpning av det nye Romsdalsmuseet. Statsminister Erna Solberg skal stå for den offisielle åpningen. Dette vil markere et nytt kapittel i det lokale museets historie. Romsdal har fått et moderne museumsbygg. Et bygg som står fram i bybildet, og som rommer vår lokale historie. Vi er overbevist om at vårt distrikt med dette har blitt en attraksjon rikere. Nybygget gjør at Romsdalsmuseet kan legge nye planer for framtida. Et godt museum jobber hele tida med utvikling. Det nye bygget gir nye rammer for denne prosessen.

Vår kulturleder Vera Henriksen er svært begeistret etter å ha fått en omvisning i museet. – Det som møtte oss innenfor glassdørene var både overveldende og fantastisk, skriver hun i en kommentarartikkel lørdag. Hun utroper samtidig: Gled dere! Det nye museets har kostet 145 millioner kroner. Det har vært et stort spleiselag som gjør at flere har rett til å føle eierskap i det nye bygget. Nå håper vi at museumsbygget fylles med folk. Her ligger det en utfordring til oss alle. Vi må ta i bruk det nye museet. Her kan alle finne en overraskelse.

Utfordringen med et godt museum er å skape engasjement og nysgjerrighet. Da er det viktig å tenke på hvordan gjenstander presenteres. Det virker som om dette har vært en sentral ambisjon i utformingen av det nye museet. Romsdalshylla, en 11 meter høg settekasse, virker spennende. Det samme gjør Kurt Schwitters-rommet som inneholder flere verk signert den verdenskjente kunstneren. Det nye bygget, Krona, gir museet nye muligheter til å synliggjøre spennende gjenstander og objekt.

Det nye museet gjør at Romsdalsmuseet har rykket opp et hakk. Ettersom museet har fått eget visningsrom kan museet nå innfri kravenesom stilles til skiftende utstillinger. Dette gjør at de kan samarbeide med andre museer som stiller krav til sikkerhet og fysiske omgivelser. Det ser vi allerede ved åpningen hvor museet har fått låne helt unike gjenstander med lokal interesse fra blant andre NTNU.