Om få år kan togpassasjerer oppleve at toget de reiser med, drives av utenlandske selskap. Eller av tungvekteren NSB. Regjeringen varsler reformer i jernbanesektoren, den vil åpne for å sette ut driften av flere togstrekninger på anbud. Blant strekningene er Raumabanen, Dovrebanen (Oslo - Trondheim), Nordlandsbanen og Rørosbanen. Tanken er at de konkurranseutsatte strekningene skal være i drift med et nytt regime i to puljer, 2017 og 2018.

For Møre og Romsdal er regjeringens beslutning om å konkurranseutsette Raumabanen et positivt signal om banestrekningens framtid. Nå får vi en runde med offensiv satsing på banestrekningen i stedet for en diskusjon om å legge Raumabanen død.

Å åpne for konkurranse på samferdselstjenester, er ikke noe nytt. Bussruter er på anbud, godstransport er det fri konkurranse om, drift av ferjer og hurtigbåter likedan. Og i luftfarten er det konkurranse mellom statseide SAS med Widerøe og Norwegian på innenlandsrutene. Konkurranseutsetting av tjenester er en del av den internasjonale dynamikken.

Erfaringer tilsier at myndighetene skal ha tenkt godt gjennom grunnlaget man lyser ut anbud på slik at konkurransen blir reell. Hensikten er jo at tilbudet til publikum skal bli bedre, men ikke dyrere. Fylkeskommunen har fått erfare at ferjeanbud ikke har blitt billigere, men tvert imot, opptil 40 prosent dyrere.For det reisende publikum er to ting viktigst når jernbanestrekninger konkurranseutsettes: Punktlighet og pris. Hva som står på logoen til togsettet, er underordnet.

Reisende må være trygg på at toget går til oppsatt rutetid. Korrespondansen med andre togstrekninger må være god, og prisen må være konkurransedyktig. Her har samferdselsministeren en jobb å gjøre med å sette betingelser de som skal kjøre togene må innfri. Publikum venter bedre, ikke dårligere togtilbud i framtida.