I løpet av de neste fire åra skal Norge bidra med ti milliarder kroner i bistand til Syria og nabolandene. Løftet ble lagt fram av statsminister Erna Solberg under giverkonferansen for Syria torsdag. Utenriksminister Børge Brende mener dette er det største bidraget Norge har gitt til en humanitær krise noen gang. Pengene skal brukes til nødhjelp gjennom støtte til FN og hjelpeorganisasjoner. Over 60 land er invitert til å delta. FN håper å kunne få 70 milliarder kroner, men det er fortsatt uklart om dette blir nådd.

Med et tilsagn på ti milliarder kroner viser Norge veg. Nok en gang viser Norge seg som et land som åpner pengeboka. Det er en tradisjon vi skal være stolte av. Statsminister Erna Solberg har rett når hun skriver at Norge har egeninteresse i å bidra i Syria og nabolandene. Strømmen av flyktninger fra disse områdene skaper utfordringer i Europa. Ved å bidra til at Syria og nærområdene kan styrke seg legger man til rette for at samfunnet kan starte prosessen mot gjenoppbygging. Vårt håp er at Norges giverglede også kan smitte over på andre, større nasjoner.

Før giverkonferansen har det vært en debatt om Norges bidrag. Leder for Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Anniken Huitfeldt (Ap), sa at regjeringa gjennom sin retorikk hadde skapt forventninger. Bidraget på 10 milliarder kroner viser at Erna Solberg på dette punktet følger opp ord med handling. I samband med offentliggjøringa har statsministeren argumentert godt for hvorfor det er riktig å bruke så mye penger på å støtte flyktningene i nærområdet.

Gjennom høsten og vinteren har det vært et skarpt ordskifte om håndteringen av flyktningkrisen. Statsråd Sylvi Listhaug har bidratt til dette gjennom flere, etter vårt syn, uheldige utsagn. Gjennom bidraget til giverkonferansen tar Norge ansvar slik vi etter vårt syn skal gjøre.