Unge Høyre mener dagens lovverk er for strengt for røykerne. Arbeidsutvalget i Møre og Romsdal Unge Høyre tar til orde for at Tobakkskadeloven må lempes på slik at elever over 18 år i den videregående skolen kan ta seg en røyk i skoletida, utenom skolens område.

Møre og Romsdal Unge Høyre gikk på generalforsamlinga 24. januar inn for å fjerne paragraf 27 i Tobakkskadeloven. I lova heter det at elever i grunnskolen og videregående skole skal være tobakksfri i skoletida. Til Romsdals Budstikke uttalte Oliver Stavik i Fræna Unge Høyre at skolen ikke bør ha anledning til å si at voksne mennesker ikke skal kunne rusle ut av skoleområdet og ta seg en røyk.

De politiske partienes ungdomsorganisasjoner har tradisjon for å utfordre moderpartiene. Ofte kan ungdomspartiene legge andre verdier og oppfatninger til grunn. Slik vi forstår Unge Høyre, er det individets frihet til å velge, som er grunnlaget for å forandre tobakksskadeloven. Oslo Unge Høyre har også gått ut mot tobakksreglene og ment at totalforbudet mot røyking på serveringssteder bør fjernes, slik at det blir opp til det enkelte serveringssted å avgjøre om det vil tillate røyking eller ikke.

Vi mener Unge Høyre beveger seg inn i røyketåka. Da Stortinget vedtok Lov om vern mot tobakksskader, var det langsiktige målet et tobakksfritt samfunn. Derfor er lova klar på at elever i grunnskoler og videregående skoler skal være tobakksfrie i skoletida. Fylkestinget i Vestfold gikk for to år siden enda tydeligere ut: Skolene skal være røykfrie og snusfrie.

Det finnes andre områder å kjempe for individets rett til å velge og bestemme over eget liv på, enn å gjøre kampen for liberalisering av tobakksloven til kampsak, slik Unge Høyre gjør. Røyking er et stort folkehelseproblem. Forbudet mot tobakk i grunnskolen og videregående skole må stå ved lag. Vi håper fylkespolitikerne i kraft av skoleeiere forsterker det.