Mørke skyer trekker inn over arbeidsmarkedet. Den siste oversikten fra Nav viser at i løpet av det siste året har 8.200 flere personer blitt arbeidsledig. Nav har ved utgangen av november registrert 79.200 personer helt uten arbeid. I Møre og Romsdal viste tallene fra oktober at rundt 4.500 personer er uten arbeid eller er på ulike tiltak i regi av Nav.

Den økende arbeidsledigheten blir spådd å fortsette et par år til. I en slik situasjon kreves politisk kløkt fra regjeringa og Stortinget for å sette inn tiltak som kan gjøre det lettere for bedrifter å styrke konkurransekraften og skape nye, trygge arbeidsplasser. Regjeringen har lagt fram en tiltakspakke på rundt fire milliarder kroner. I tillegg vil regjeringa øke tempoet for å bygge infrastruktur som veger og jernbane. Det er en satsing vi er helt enig i.

I iveren etter å finne tiltak som kan skape nye arbeidsplasser, har regjeringa gjort et strategisk feilvalg: Pengesummen fylkeskommunene får til å drive regional næringsutvikling, kuttes med 430 millioner kroner. For Møre og Romsdals del innebærer dette at fylkeskommunen neste år har 74 millioner kroner til næringsutvikling – mens fylket i 2007 hadde 100 millioner kroner til næringsutvikling. Pengene brukes til kommunale næringsfond, omstillinger i næringslivet og til generell næringsutvikling. For eksempel håper reiselivsnæringa på bidrag for å utvikle reiselivsprodukt, Molde næringsforum ønsker å satse et prosjekt for å få flere unge kvinner til å velge Møre og Romsdal, og flere næringshager søker om penger.

Når det er slakke i arbeidsmarkedet er det viktigere enn noen gang å bruke tid og penger på å utvikle nye samarbeidsformer, teste ut nye ideer og oppmuntre gründere til å sette i gang. Da trengs kapital. Vi oppfordrer regjeringspartiene og støttepartiene til å støtte fylkeskommunen med mer penger for å skape flere arbeidsplasser i næringslivet.