Mandag starter det store klimatoppmøtet i Paris. Toppleder fra hele verden har meldt sin ankomst til den franske hovedstaden. Målet er å komme til en bindende klimaavtale, som kan bremse utslippene og redusere oppvarmingen av jordkloden.

Noen dager før er det enorm interesse for klimaforhandlingene. Mange mener at dette er det viktigste toppmøte arrangert i nyere tid. Medieoppmøte er enormt. Nærmere 6000 mediefolk har søkt om akkreditering, bare halvparten får plass.

Konflikten mellom rike og fattige land er kanskje det vanskeligste hinderet for å få til en klimaavtale. Flere land, blant dem Norge, mener også at avtalen bør inneholde et punkt om at de nasjonale målene gradvis skal skjerpes.

Erfaringene fra klima-toppmøtet i København 2009, gjør at mange er pessimistiske. Men det er under helt andre forutsetninger verden samles til klimaforhandlinger nå. Ingen er lengre i tvil om at utslippene må bremses og at klimaendringene må begrenses i størst mulig grad. Bare det alene gir grunn til større håp om en avtale.

Tross det dystre bakteppet, det skjer også mye som gir håp. Utviklingen av fornybare energikilder har skutt fart over hele verden. Som solpanel i Tyskland og vindkraft i Danmark. Kina har blitt verdens største utbygger av fornybar kraft. Over hele verden drives det klimainnovasjon med mål om å skape utslippsfrie løsninger.

Dette året blir trolig det varmeste som noensinne er målt. Og 2016 kan bli enda varmere. Verden trenger en god klimaavtale i Paris.