Høyesterett har i en enstemmig dom slått fast at PST ikke får se opptakene som filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen har gjort av en mann som nå er terrorsiktet. Avgjørelsen bekrefter kildevernets sterke posisjon i det norske samfunnet. Dette er en viktig avgjørelse for norsk presse. Det upubliserte materialet ble beslaglagt av PST i samband med deres etterforskning mot mannen. I praksis sier dommen at PST ikke hadde adgang til å gripe inn på denne måten i det journalistisk arbeidet til dokumentarfilmskaperen.

Avgjørelsen i Høyesterett er viktig for forholdet mellom pressa og kildene. Pressa har en rett til å motta informasjon fra kilder, og bringe den videre etter en journalistisk vurdering. Dette er et forhold mellom pressa og de som gir informasjon. Slik sikrer man at offentligheten kan få innsyn i lukkete miljø. Mange viktige avsløringer har kommet til på grunn av kildevernets sterke posisjon i Norge. Presseorganisasjonene mener at kildevernet er helt sentralt i pressas arbeid. Derfor fikk filmskaperen støtte fra organisasjoner som Fritt Ord, Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag, Norsk Pen og Norsk Presseforbund.

Kildevern må ikke knyttes opp mot politiets mulighet til å etterforske terrorsaker. De siste ukers hendelser berettiger en debatt om hvilke virkemiddel som skal stilles til rådighet i kampen mot terrorisme. Det er en egen debatt. I tillegg er det fortsatt slik at hensynet til rikets sikkerhet skal stå øverst. Det dommen slår fast, er at terskelen for å gripe inn i et journalistisk arbeid skal være svært høg, også når det gjelder upublisert materiale. Det tror vi er viktig for å gi offentligheten kunnskap og innsikt. Det er også viktig for tillitsforholdet mellom media og ulike kilder.

En motsatt kjennelse ville skapt usikkerhet rundt pressefriheten i Norge. Vi frykter at dette ville medført at det ville blitt vanskeligere for pressa å skaffe viktig informasjon. Vi er fornøyd med Høyesterett sin dom.