Du har kanskje merket at matprisene har steget i det siste? Ikke siden 1995 har prisene på frukt steget så kraftig som nå. Bare hittil i år har frukt blitt 15 prosent dyrere.

Dyrere mat, dyrere klær og sko, dyrere møbler. Alt som vi importerer vil koste oss mer i tida framover. Årsaka er enkel, krona blir mindre verdt og derfor må alle som kjøper varer fra utlandet betale mer. Den regninga må også vi som kunder være med å betale.

Men ikke bare har vi prisstigning på mange varer. Samtidig må de aller fleste også belage seg på langt trangere lønnsoppgjør. Neste år kan det faktisk bli null i reallønnsvekst. Det er det mange år siden Norge har hatt.

Vi har de siste 10–15 åra vært lønnsvinnerne i Europa. Samtidig har billig import gjort effekten enda bedre for oss nordmenn. Nå venter trolig langt mer spasomme lønnsoppgjør og en fortsatt svak krone.

Dyrere mat, dyrere ferie og mindre i lønnsvekst er ikke det vi ønsker oss. Men svekket kronekurs har også gitt mange norske bedrifter og hele næringer gode muligheter i samme tidsrom. Alle i Norge som selger til utlandet har styrket sin konkurransekraft parallellt med svekket krone.

Et godt eksempel er fiskeri- og havbruk. I årets ni første måneder har norske bedrifter eksportert sjømat for 51,8 milliarder kroner. Sju prosent mer enn på samme tid i fjor. Reiselivet nyter også godt av at utenlandske turister synes Norge har blitt billigere.

Lav kronekurs kan redde mange arbeidsplasser i Norge i tida framover. Det er viktigst.