I formiddag møtes det nye fylkestinget til to dagers samling i Geiranger. Valg skal foretas, verv fordeles. Det meste av den kabalen er avtalt på forhånd. Jon Aasen fra Arbeiderpartiet blir applaudert til nye fire år som fylkesordfører, og Gunn Berit Gjerde fra Venstre til fire nye år som varaordfører.

De 47 folkevalgte som utgjør fylkestinget, tar fatt på en interessant, men samtidig krevende oppgave: Å utvikle Møre og Romsdal best mulig innafor områdene fylkeskommunen har ansvaret for: Videregående skole, samferdsel og kollektivtilbud, kultur og næringsutvikling. For å finne den beste vegen videre, må fylkespolitikerne ha et virkelighetsbilde det ikke kan festes tvil ved.

Å skape en felles oppfatning av hva som er fylkeskommunens reelle situasjon, blir helt avgjørende for hvor godt det nye fylkestinget kommer til å fungere. Vi har tidligere understreket at vi forventer at fylkestinget evner å se hele fylket under ett, ikke la postnummer-politikere få dominere.

Situasjonen Møre og Romsdal befinner seg i, med økende arbeidsledighet og trangere tider for oljerelaterte næringer og verftsnæringen, setter fylkespolitikerne på prøve. Kan fylkeskommunen være den aktive medspilleren den selv skryter av, for å hjelpe gründere i gang og bistå næringslivet? Kan fylkestinget være en sterk og tydelig stemme overfor regjeringa og Stortinget, for eksempel når det gjelder å ha et heimevern?

Fylkestinget har ikke ubegrenset med penger. Fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik har advart om at fortsetter dagens pengebruk, vil alle fond være tømt om tre år. Hvordan vil det nye fylkestinget forholde seg til nødvendige sparetiltak? Møre og Romsdal fylkeskommune er en svær virksomhet, med rundt 2.500 ansatte. Må man klare seg med færre ansatte? Fylkestinget har to måneder på seg til å tenke hvordan pengene skal brukes i 2016.