I 20 år har Romsdal tingrett jobbet for å få bedre lokaler. Mange satte sin lit til at Høyre og Fremskrittspartiet i regjering ville sikre penger over statsbudsjettet, men onsdagens framlegging av regjeringens budsjett for 2016 ble en ny skuffelse for dem som har ventet i årevis.

Regjeringen har en egen tiltakspakke for å motvirke den økende ledigheten på Nordvestlandet, og et nytt tinghus i Molde er et prosjekt som kunne gitt rask effekt. Forprosjektet ble ferdig for tre år siden, og det er bare å sette i gang straks pengene er på plass.

Nå må tingretten i Molde sette sin lit til at Venstre og KrF kan snu saka. Hvis ikke, er det bare å legge hele prosjektet i en skuff. Dermed må vi leve med en situasjon der politiet sier det går på sikkerheten løs. Dagens rettslokaler på Fylkeshuset er laget for en helt annen tid. Dagens kriminalitetsbilde stiller helt andre krav til et rettslokale enn det gjorde for flere tiår siden.

Domstolsutvalget i Norge registrerer stadig flere trusler mot dommere og domstoler. Tallet på angrep, trusler og uønskede hendelser mot ansatte i rettsvesenet er mer enn doblet fra 2014 til i år. Likevel kan hvem som helst spasere rett inn i en rettssal i Molde uten å møte noen form for adgangskontroll.

Lagmannsretten har innsyn fra gateplan, og det er ikke skuddsikre vinduer. Både tiltalte, ofre, vitner og presse har samme inngang til lokalet. En politirapport fra 2013 beskriver lokalene som at de ikke i det hele tatt er i takt med sikkerhetskravene til rettslig behandling av dagens kriminalitetsbilde.

16 millioner kroner koster det myndighetene å sette i gang prosjektet i Molde sentrum. Det eneste som kreves i praksis er litt politisk vilje til å gi domstolene den sikkerheten man bør forvente i dag.