Lakselusa herjer verre enn noen gang i Midt-Norge. Millioner av laks må slaktes ved oppdrettsanlegg i vårt fylke og i Trøndelag. Lusesituasjonen er dramatisk.

Samtidig viser en ny rapport fra Havforskningsinstituttet at sjøørreten i Norge er full av lus. I Romsdalsfjorden ved Måndalen og Vatnefjorden ble det funnet svært høge verdier, både når det gjelder andel fisk med lus, og antall lus per ørret.

Det er ingen tvil om at økt oppdrettsaktivitet også medfører mer lakselus i fjordene våre. For oppdrettsnæringa er lakselus et kjempestort problem. Nå har altså problemene eskalert til et slikt nivå at den medfører store tap.

Bruk av medikamenter har etter hvert gjort lakselus resistent mot flere typer medisiner. Bruk av leppefisk har vært en suksess, men økt fangst og flytting av disse kan skape nye miljøproblemer. Rømninger og spredning av sjukdommer er problematisk. Forurensing av havbunnen under oppdrettsmerdene skaper også bekymring.

Med så mye lakselus i fjordene, er også situasjonen forverret for den allerede truete villaksen og sjøørreten. Lakselus er naturlig til stede i våre fjorder, men den mengden som nå er dokumentert skader og dreper sjøørret i et omfang som er alarmerende.

Norge satser stort på havbruk. Vi og verden er avhengig av at «den blå åkeren» kan høstes av i framtida. Men det må være en bærekraftig utvikling, som ikke skaper store og uopprettelige miljøskader.

Lakselus utgjør en av de viktigste miljøutfordringene i norsk fiskeoppdrett. Nå må det tas alvorlige grep for å stoppe et problem, som i økende grad truer både miljøet og næringa sjøl.