Onsdag formiddag legger finansminister Siv Jensen (Frp) fram regjeringens forslag til statsbudsjett for 2016. Utgiftene for å drive Norge neste år ventes å bli på 1.200 milliarder kroner. En 15 års periode med vekst, penger til overs og plassert i Oljefondet, ser ut til å være over. For første gang på lenge kan Norge bli nødt til å begynne å tære på Oljefondet.

Sammenlikner vi oss med mange andre land, befinner Norge seg fortsatt på den grønne gren. Arbeidsledigheten er lavere, norske bedrifter som selger varene sine til utlandet, nyter godt av lav kronekurs. Oljefondet som er på rundt 7.000 milliarder kroner, gir enhver regjering ei hjelpende hand når usikkerhetene tårner seg opp.

Det er likevel ingen tvil om at framtida ser mer usikker ut enn på lenge. Lavere oljepris gir Norge mindre inntekter fra oljen. Og når oljenæringa strammer inn på pengebruken, forsvinner mange arbeidsplasser. I Møre og Romsdal merkes nedgangen i oljerelatert virksomhet og i maritim næring godt. En annen usikkerhet er hvordan folk flest reagerer med pengebruk: Fortsetter vi å gå i butikkene og handle som før, blir nedgangen mindre merkbar. Slår folk flest over på sparebluss, går det ut over både arbeidsplasser og statens moms- og skatteinntekter.

Vi forventer at regjeringa i statsbudsjettet kommer med en rekke tiltak for kan motvirke nedgangen i aktiviteten; mer penger til vedlikehold, mer til samferdselstiltak og mer penger til kommunene så de unngår å redusere i tjenestene til innbyggerne. Lavere selskapsskatt kan gjøre det mer attraktivt å investere penger i norske bedrifter. To kraftige kostnadsøkninger ventes: Den militære forsvarsevnen skal styrkes. Og Norge må ta høyde for kostnadene med strømmen av flyktninger og asylsøkere hit. Finansminister Siv Jensen får en vanskelig oppgave med å innfri forventningene i alle leirer.