Reiseliv er en internasjonal næring med knalltøff konkurranse mellom land, inkludert mellom Norge og naboer som Sverige og Danmark. Konkurrentene har langt lavere reiselivslønninger enn oss, og våre hoteller har fallende inntjening.

Viktigst å trygge arbeidsplasser

Ingen bransjer kan betale høyere lønn enn det som lønnsomheten i bransjen åpner for. Det gjelder uansett hvilken bransje man jobber i. Reiseliv har lav lønnsomhet, og cirka 25 prosent av hotellene antas å gå med underskudd. Thon-kjeden dokumenterte denne uken at eieren samlet sett ikke tjener penger på hotelldriften.

Det betyr at for vår bransje er det å trygge arbeidsplasser viktigst nå. Vi er en av de få bransjene med sysselsettingsvekst, og ungdom vil gjerne jobbe for oss. Det er ikke relevant å sammenligne vår bransje, som har 36 prosent ansatte under 24 år, med bransjer som har høy robotisering og eldre arbeidstakere. Industrien kan flytte mange arbeidsplasser utenlands og beholde avanserte arbeidsplasser her. Det kan ikke vi. Hotellene må ligge i Norge.

Ikke råd til «pose og sekk»

Ettersom den innenlandske forretningstrafikken har falt betydelig under oljebremsen, må vi veie opp med flere utenlandske gjester. Ellers blir vi rammet av nedleggelser og oppsigelser. Våre utenlandske kunder kan velge og vrake i land å besøke. For utenlandske gjester er pris avgjørende sammen med god service. Like viktig er det å beholde konkurranseevnen slik at nordmenn fortsetter å feriere hjemme fremfor å reise utenlands. Svekket kronekurs vil ikke vedvare, og kostnadene vil øke straks oljeprisen stiger og kronen styrker seg.

Reiselivet har derfor ikke råd til lønnsoppgjør som gir både i «pose og sekk», først sentrale lønnstillegg på linje med andre næringer, deretter en ekstra runde lokalt. Dette ville fort kunne gi en lønnsutvikling bransjen samlet sett ikke kan bære.

Minst mulig skadevirkning for kunden

Nå er det streik. Hotellederne og ansatte gjør en fantastisk innsats for å holde hotellene åpne med minst mulig skadevirkning for kunden. Streik har effekt. Det påfører bedriftene store tap som mange av dem ikke kan bære. Streik fører til redusert drift, som igjen gir et redusert tilbud til kunden. At de fleste hoteller likevel holder åpent, og at tilreisende får god hjelp, er veldig viktig for inntrykket av Norge som reisemål både på kort og lang sikt. Vi må ikke ødelegge det positive inntrykket av Norge som reisemål som er bygd opp over flere år.

Fellesforbundets medlemmer har rett til å streike. De andre ansatte, som er i stort flertall, har rett til å gå på jobb. Respekt for hverandres roller går veldig bra de fleste plasser, og folk skal jobbe sammen som gode kolleger også når streiken er over.

Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv

---

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal

Følg Nordvest Debatt på Twitter

Følg Nordvest Debatt på Facebook