Det begynner å bli mange år siden det sist var 8. mars-tog i Molde. De siste åra har det stort sett vært storbyene i Norge som har arrangert tog, men nå kommer flere steder etter. Fjoråret viste at oppslutningen om togene var større enn på flere år, delvis takket være at USA nylig hadde valgt en president med et kvinnesyn som provoserte veldig mange.

Etter dette har verden vært gjennom en heftig runde med #metoo. Det startet med seksuelle overgrep i Hollywood, og deretter kom en bølge av avsløringer verden rundt om overgrep og seksuell trakassering. Mange mektige menn har måttet forlate lederstillinger og politiske posisjoner etter at det har blitt avslørt at de har begått overgrep eller oppført seg dårlig mot kvinner. Også her i fylket har vi opplevd at folk ikke har fått lederstillinger på grunn av kvinneundertrykkende holdninger i sosiale medier.

Oppvasken har vart i mange måneder, og den har vært helt nødvendig. Mange har likt å tro at kvinnekampen på mange områder var i mål i Norge, og norske kvinner har det nok bedre enn sine medsøstre i de fleste andre land. Men #metoo har vist at det fortsatt er mye å jobbe videre med også her i landet. I bransje etter bransje har man vært nødt til å gjøre tiltak for å både hindre seksuell trakassering og gjøre det lettere å varsle.

I Molde har de kalt 8. mars-toget for Likestillingstoget. Og det er likestilling det handler om. Man skal ikke trenge å være redd for å bli trakassert fordi man er kvinne. Det bør ikke være noen grunn til at kvinner jobber i små prosentstillinger, mens menn stikker av med fulltidsjobbene. Menn er ikke bedre ledere enn kvinner. Og med OL ferskt i minne: Det burde ikke være slik at kvinner må hoppe i små bakker, når de helst vil hoppe i den store. Eksemplene på mangel på likestilling er mange.

8. mars handler også om solidaritet med kvinner fra andre land og kulturer. I Fræna vil for eksempel Mayada Al Fayad holde appell om forholdene for kvinner i Syria etter at IS kom. Både Romsdal og resten av verden trenger fortsatt kvinnedagen.