Nevner du navnet Molde i hvilken som helst sammenheng, så dreier samtalen seg raskt over på fotball. Fordi folk rundt om i landet tror at Molde er en fotballby. Men de tar feil, for Molde er ingen fotballby. Og det kan Molde takke seg selv for.

For ingen andre norske byer har hatt bedre forutsetninger til å skape begeistring, samhold, entusiasme og livsvarig suksess enn nettopp Molde. Men allikevel forspilles mulighetene hver dag, hver eneste uke, hele året. Det er trist. For drømmen er jo at Molde skal være nettopp dét: en fotballby.

30 år med eventyr

For 30 år siden ble Bjørn Rune Gjelsten og Kjell Inge Røkke en aktiv partner og økonomisk hovedpulsåre i Molde Fotballklubb, og det ble startet et fotballeventyr.

Siden den gang har det blitt seks sølvmedaljer og fire gull i serien, samt fire NM-gull og ett NM-sølv for elitelaget. Mer enn nok til å kalle det et fotballeventyr og til å skape en moderne fotballby.

Fordi fotballen betyr mye mer for en liten by enn selve kampen og resultatet. Og det er i ikke noe annet som gir Molde mer medieomtale og sterkere identitet enn å ha et blåhvitt eliteserielag år etter år.

Du kan spørre hvem du vil i hele Norge: Hva forbinder du først og fremst med Molde? Og svaret vil (nesten) alltid være: fotball.

Mer enn en fotballklubb

Molde Fotballklubb er mye mer enn en fotballklubb. Det er en bedrift i 100-millionersklassen, en institusjon og et idrettslag med landets fineste stadionbeliggenhet.

Hvordan kan Molde da ende opp med ikke å være en fotballby? Hvorfor er det blitt en klubb som opplever synkende besøkstall og enda verre: sviktene entusiasme?

Det handler om fraværet av erkjennelser av at klubben har et identitetsproblem, og nærværet av for mange unnskyldninger. Kritikk blir oppfattet som fientlig samtidig som den indre kjernes lojalitet blir en bremse for nødvendig utvikling.

Og kanskje aller viktigst. Lokalbefolkningen, publikum, fansen, kundene og samarbeidspartnerne kjenner knapt noen av spillerne i Molde FK. Det er kommet en usynlig vegg der spillerne skjermes for det folket de skal glede og begeistre.

Riv ned disse veggene, etabler et innføringsprogram der alle nye spillere alltid skal ut og bli kjent med byen og folket, la dem bli stolte av å være moldensere når de spiller for Molde FK.  Langtidsskadde spillere må gjerne få et særlig ansvar mens vi venter på å se dem i aksjon igjen. Folk som virkelig kjenner spillerne vil stille opp for dem, i tykt og tynt. De blir våre venner, vår fotballfamile.

Dersom klubben og innbyggerne blir er enige om at Molde skal være en fotballby så må det skje en radikal og profesjonell forandringsprosess. Og den bør starte allerede denne helga, med cupfinalen 2022.

Felles klubb – felles eie

Det som virket tidligere, virker ikke nå. Det som står stille, går i realiteten bakover. Ingenting kommer av seg selv. Og, ingen kommer til Aker stadion fordi det er en forpliktelse eller fordi man synes synd på klubben. Klubben og miljøet må åpnes opp for å igjen å bli et felles eie, en felles stolthet og et felles ansvar.

Aker stadion, som ofte virker som et lukket festningsverk, må bli en arena som oppleves som åpen for absolutt alle, alltid. Turister som kommer til Molde reiser igjen uten å ane at de har vært i en by med stolte fotballtradisjoner. Med mindre de har flaks og kommer på en kampdag da nesten alt annet er stengt. Aker stadion må føles som «vår stadion», ikke de andres. Følelsen av å komme inn på Aker stadion må alltid gi den besøkende en følelse av å komme hjem, en følelse av å bli omfavnet, av å være en hjertelig velkommen gjest. Det gjelder enten man er fastboende, fra nabobygda, en forbireisende besøkende eller en turist.

Stadion, som var den mest moderne da den åpnet, trenger sårt en fornying, oppgradering og modernisering. Det samme gjelder måten klubben og bedriften oppleves på.

Slipp folket til

Aker stadion må være åpen for alle, med muligheter for å bli med på omvisning og å få innsyn i garderober og rom som vanligvis er lukket for allmenheten. Omvisningen bør naturligvis inkludere muligheter til å høre noen av klubbens tusenvis av anekdoter.

Stadion trenger igjen en supportershop, et møtested og samlingssted for nye og gamle store og små støttespillere gjennom alle dager, ikke bare på kampdager. Stedet hvor alle som er glade i Molde FK kjenner seg hjemme.

Restauranten må åpnes for vanlige tilskuere også på kampdagen, med anledning til å forhåndskjøpe en «fotballpakke» med parkeringsplass, middag, kampbillett og gjerne et varmende teppe som venter på stolsetet.

Klubben må ta i bruk ambassadørroller, etablere nye allianser, invitere alle innflyttere (faste og midlertidige) til å bli en del av Molde FK, tilby kjøp av «aksjebrev» i stadion i vårt hjerte. Jo flere følelsesbånd til klubben, jo sterkere blir samholdet – både når man ligger og står. Og Molde må bli verdens beste vertskap for bortelagets supportere. Aker stadion kan bli en positiv «snakkis» i hele Norge, hvis Molde vil.

Hvem har ansvaret?

Det er Molde Fotballklubb som har selv ansvaret for å gjenskape begeistringen, entusiasmen, evig kjærligheten, nærheten, fellesskapet og lojaliteten. Den kommer aldri tilbake av seg selv. Og det farligste er likegyldigheten. I dag er avstanden mellom spillerne og publikum blitt for stor. Det er blitt «vi-og-dem», ikke oss.

Det er mange bortforklaringer. Som at «det er flere tilskuere på Aker stadion enn på Intility, når man tar folketallet betraktning», «nedgangen skyldes to år med korona» eller «det er like ille andre steder». Men ingen av disse er gode. Og ingen av dem kommer til å bringe én eneste ny tilskuer til stadion. Publikum kommer tilbake når de opplever at hele opplevelsesproduktet på stadion er bedre på enn fotballproduktet på tv. Så enkelt, så vanskelig. Det handler om å bygge videre på det som er skapt. Det er det som betyr noe. For deretter ønske å bygge noe nytt med nye hoder, tanker og handling. Ta utfordringene, ta investeringene. Da vil publikum vite at man må være der for å oppleve øyeblikkene.

Kan Molde bli en fotballby?

Molde og moldenseren har ikke noe godt rykte rundt om i landet, selv om det er tungt å innrømme det. Men det går an å endre på dette hvis Molde, Molde FK og innbyggerne vil det - sammen. Det er imidlertid en stor jobb som venter. Og det kommer til å koste både tid og penger.

Men Molde kan lykkes dersom hele Molde bestemmer seg for at nå skal byen virkelig bli «den hyggelige fotballbyen». Da er det håp. Da har jeg troa, på at Molde kan bli fotballbyen den ikke er i dag. Og, lykke til med cupfinalen søndag og serien 2022!

Odd Roar Lange er reisejournalist / The Travel Inspector

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal