Det har lenge vært noe standhaftig over Arbeiderpartiets offisielle standpunkt til norsk EU-medlemskap. I partiprogrammet har det stått en formulering om at «medlemskap i EU ville være en fordel for Norge». Da partileder Jonas Gahr Støre mandag presenterte forslaget til nytt partiprogram, var EU-formuleringen droppet.

Støre forklarte at partiet har tilpasset programmet til vår tid. Holdningen i befolkningen til norsk EU-medlemskap har vært klar helt siden folkeavstemningen om EU-medlemskap ble holdt i 1994. Den gangen sa et flertall på 52,2 prosent nei til EU-medlemskap. Hvert år seinere har denne holdningen blitt styrket. Så seint som for et halvt år siden viste en riksdekkende meningsmåling at 66 prosent av folket sier nei til norsk EU-medlemskap. 18 prosent har ingen mening, og kun 16 prosent sier ja til EU.

Når folkeflertallet sier så tydelig nei til EU, er det naturlig at Norges største parti «tilpasser seg vår tid», som partileder Støre forklarer det. Arbeiderpartiet har fortsatt et stort antall medlemmer som er EU-vennlige, men i Arbeiderpartiet som i de aller fleste andre partiene er EU-motstanderne i flertall. Arbeiderpartiet sikter seg inn på regjeringsmakt. Da vet partileder Støre at han må samarbeide med andre parti for å få flertall, og da kan ikke Arbeiderpartiet komme til Senterpartiet, SV eller Miljøpartiet De Grønne med et ja-standpunkt til EU.

Heller ikke KrF vil fristes av Arbeiderpartiets gamle EU-målsetting. Norsk EU-medlemskap er ganske enkelt ingen aktuell problemstilling de kommende fire åra. Britenes folkeavstemning som endte med flertall for å bryte ut av EU–Brexit – og EUs økonomiske problemer gjør det neppe mer fristende å heise EU-fanen i Arbeiderpartiet. Når Arbeiderpartiet ikke nevner noen fordel med EU-medlemskap er det en pragmatisk måte å ufarliggjøre partiets europapolitikk på.