Krona er en del av Romsdalsmuseet. Den er vår felles eiendom, vår juvel. Bygget er nominert til en av Norges, kanskje verdens flotteste trebygning i sitt slag. Den ligger flott til i øvre bydel og har parkeringsplasser. Lett adgang for de som bruker rullestol.

Vår nye storstue

I Krona foregår det hele tiden noe. Fra små intime studiearbeider og sammenkomster til festivaler. Med hjelp av personalet er det mulig å få til det meste. De har moderne utstyr å hjelpe seg med. De har faste og varierende utstillinger med suverene rom og saler. Jeg har jobbet der noen dager og sett hva de kan få til. Er så full av begeistring at jeg bare må gi uttrykk for det.

Utstillinger

Jarle Sanden og staben hans har tydelig satt seg som mål å gi oss kulturopplevelser, som det ikke har vært adgang til tidligere. Krona har allerede hatt vandreutstillinger levert av sentrale, nasjonale institusjoner som f.eks. Nasjonalgalleriet. I en handlet det om vikingtid. En annen om arkitektur. Lokale kunstnere blir også presentert. Gunnar Haukebøs bilder ble en del av innvielsen. Molde Kunstforening fikk vise sin samling i forbindelse med sitt jubileum. Med stolthet kan jeg fortelle at jeg nå er tildelt utstillingsplass der.

En vanlig dag på Krona

Dagen etter at jeg åpnet min utstilling går jeg dit i lunsjtiden for å sjekke noen detaljer.

Innenfor døren ser jeg en liten gruppe barn rundt sin lærer. Jeg går inn i gallerisalen. I et hjørne der står en annen lignende gruppe. Så blir de borte. På en lang benk mellom noen løsvegger setter jeg meg ned en stund. Beundrer lokalet og de flyttbare veggene, det smarte oppphengssystemet og det praktfulle lyset fra taket. Hva mere kan man ønske seg?

Plutselig kjenner jeg noen som pikker meg forsiktig på ryggen. Vender meg og ser et forventningsfult pikeansikt.

– Jeg kjenner deg jeg, sier hun.

– Hvordan ble du kjent med meg da, spør jeg.

– Jeg har fått brus og boller i atelieret ditt, svarer hun.

– Da vet jeg hvem du er, sier jeg. Du tilhører klassen som kom til meg fra Sekken.

Det var riktig. Så kommer det noen barn til og setter seg på benken.

– Er dere også fra Sekken, spør jeg.

– Nei, vi er fra Skjevika, sier de.

Aktivitet

To klasser fra forskjellige skoler er der på «work shop» og de skulle studere Schwitters kunst og lage egne bilder. Langs et kjempelangt bord satt de side ved side og laget sine spennende bilder. Opplimt med foto og gjenstander fra aktivitørens rotekasser. Ivrige og oppslukt av sin skapende prosess.Museet baserer seg på mange slike aktiviteter.

Kafeen på Krona

På vei ut ser jeg mange damer som er samlet i kafeen. Noen kjenner jeg igjen og jeg går dit. Det er pensjonerte lærere som samles der til kaffe og kake på fredager.

Skulle ønske det var slik da mine barn var små. En regnfull søndag kunne vi friste de med en tur til museet der vi kunne spandere bolle og brus på dem etter å ha sett på noe spennende.

Krona er virkelig en gave til alle oss i Romsdal.

Lars Chr. Istad, kunstner

--------

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal

Følg Nordvest Debatt på Twitter

Følg Nordvest Debatt på Facebook

«I Krona foregår det hele tiden noe. Fra små intime studiearbeider og sammenkomster til festivaler. Med hjelp av personalet er det mulig å få til det meste», skriver kunstner Lars Chr. Istad i dette innlegget. Foto: Erik Birkeland