Okey, nå hadde jeg egentlig lyst til å kjøre på med et rolig personangrep her, men jeg skal prøve å la være. For det jeg egentlig har lyst å snakke om, er hvor fantastisk viktig jeg synes Sunn Fornuft-plakaten er!

I en bloggverden der fokuset stadig kretser rundt mat, trening og kropp, er det viktig at vi tenker over hvordan skrive om det, så vi ikke er dårlige forbilder uten at vi vet det. Av de bloggerne som skriver om disse tingene i dag, er det svært få som har særlig kompetanse til å gi spesifikke råd. De skriver med andre ord kun på vegne av egen kropp og sjel, og det er her noe av problemet oppstår.

Nå tror jeg ikke nødvendigvis at man får spiseforsyrrelser utelukkende av å lese blogg, men vi må minne hverandre på at det finnes tusenvis av jenter og gutter der ute som bruker timevis hver eneste dag inne på ulike blogger. Unge jenter og gutter som føler seg mislykket dersom de spiser noe mer enn bloggerens x antall gram havregryn, eller løper kortere enn deres x antall kilometer. Det er tusenvis som ikke lar seg påvirke også, men det er ikke poenget. Poenget er at for

noen

er for eksempel tall livsfarlig, men ikke alle bloggere vet det. Derfor er det så fint at det finnes folk med kunnskap som kan fortelle oss det, så vi kan tenke oss om neste gang vi skriver om disse temaene.

Jeg mener: Hvorfor skal jeg egentlig fortelle verden hvor mange gram havregryn akkurat JEG spiser? Hvor mye akkurat min kropp veier, eller hvor langt akkurat jeg evner å løpe? Hva slags relevans har det for de som måtte lese bloggen min? Har ikke de en helt annen kropp enn meg, et helt annet sinn? Skal jeg lure dem til å tro at de kan bli som meg? Eller har jeg bare lyst å fortelle hvor flink jeg er? Holder det ikke bare å si at jeg digger havgregryn fordi det er sunt og godt, og at jeg elsker å løpe fordi det får meg til å føle meg bra?

Disse ti rådene betyr selvfølgelig ikke at man ikke skal få lov å skrive om det man vil, men det betyr at man har et ansvar. Et ansvar for å spre treningsglede framfor å si «se så langt og fort jeg løper», og matglede og -inspirasjon framfor «se så sunt og/eller lite jeg spiser». Det skal så vanvittig lite til for å la være påvirke folk i negativ forstand, og det er det plakaten prøver å sette ord på.

Jeg ser at det er flere bloggere som velger å ikke støtte Sunn Fornuft, og det synes jeg er så rart. Jeg lurer på om det er av mangel på forståelse, og at man rett og slett ikke er sitt eget ansvar bevisst. At de ikke skjønner hvor skadelig det de skriver kan være. Det er sikkert deilig å leve i en liten boble av botox og salatblader, men herregud. Flere av Norges største bloggere tjener millioner på blogg, og da hadde det vært så fint om de orket å i alle fall lytte til noen velmente råd, og kanskje gi noe noe tilbake. Annet enn kalorioversikter og oppskrift til hvordan operere seg i utlandet. Vi har vel mer å tilby enn dét?

Jeg håper virkelig at enkelte bloggere ikke fortsetter å ta dette som et angrep, men som en påminnelse om hvilket ansvar som hviler på skuldrene våre, og hva slags holdninger vi sprer til unge som leser blogg.

Avslutningsvis vil jeg dele denne skjermdumpen, fra en av Norges mest leste bloggere sin spørsmålsrunde nylig. Makes you think.

Ja, seriøst, hvem faen bryr seg om gode forbilder? Hvem faen bryr seg om at lillesøstrene og brødrene våre leser detaljerte beskrivelser om «riktige» karbohydrater og dietter på favorittbloggene sine fra de er åtte år gamle, og får dårlig samvittighet dersom de ikke spiser det samme?

Hvem faen bryr seg om at de tror plastiske operasjoner og botox er løsningen på alle problemer, og at fin kropp og hud er synonymt med lykke?

Hvem faen bryr seg om at de får et fucka forhold til mat og kropp, og begynner å kaste opp frokosten sin når de er tolv?

Hvem faen bryr seg?

Linnéa Myhre

Dette innlegget har tidligere vært publisert i Linnéa Myhres blogg og senere i Aftenposten.

--------

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal

Følg Nordvest Debatt på Twitter

Følg Nordvest Debatt på Facebook