Politikerne ønsker mer kvalitet for midlene som går til høyere utdanning og forskning. Et virkemiddel er større enheter, hvor en kan samle fagmiljø og se studieprogrammene i sammenheng. Et annet er å sette krav til størrelse og kvalitet på studieprogram, som er signalisert gjennom forslag til ny forskrift om kvalitet i høyere utdanning. Starten på de store strukturendringene vi har sett innen høyere utdanning startet tidligere, med et brev av 26. mai i 2014 fra Kunnskapsdepartementet. Her fikk alle institusjoner i UH-sektoren et oppdrag om å svare på hvor og hvordan en «finner og realiserer sin institusjon sin strategiske posisjon i et UH-landskap med færre institusjoner, en krevende demografisk utvikling (for mange læresteder) og med tydeligere forventninger til akademisk standard (læringsutbytte, forskningskvalitet) – forventninger som følges opp og får konsekvenser». En klar bestilling og et klart signal om det som skulle komme. Avslaget på alliansen hvor Isaksen skriver at regionale behov «ikke er avhengig av små autonome enheter men kan ivaretas og styrkes gjennom større konstellasjoner» likeså. Det er tverrpolitisk enighet om denne utviklingen, som kan illustreres med et oppslag denne uken hvor Ap vurderer å kutte høgskoler og la alle bli universiteter.

Det er denne virkeligheten Høgskolen i Molde må forholde seg til. Da spørs det hvor interessant det er å presentere hypoteser om negative konsekvensene av en fusjon. Vi mener det er feil bruk av energi og virker demotiverende for en organisasjon som nå skal inn i en krevende prosess. Mer problematisk er det at synspunkter som viserektor (og styremedlem) Harald Hjelle presenterer, kan svekke mulighetene for å komme i en konstruktiv dialog med NTNU om fusjon.

Nå er tiden inne for å se på hvordan vi på en best mulig måte kan sikre at høgskolen kan fortsette å utvikle og tilby kunnskap til studenter, næringsliv og samfunnet for øvrig, samtidig som vi møter kravene fra politikerne på en god måte. NTNU er en aktuell fusjonspartner av mange grunner. For det første representerer NTNU en stor bredde av fagområder, hvor alle av høgskolens fagområder vil kunne finne spennende synergier. For det andre er NTNU en ønsket fusjonspartner fra vårt regionale næringsliv. For det tredje vil en fusjon med NTNU samle tyngden av kompetansemiljøene i fylket siden Ålesund allerede har valgt fusjon med NTNU. Sist, men ikke minst har NTNU vært flink til å tiltrekke ekstern finansiering gjennom forskningsprosjekt, også rettet mot vårt regionale næringsliv. Et tettere samarbeide gjennom fusjon vil kunne styrke høgskolens aktiviteter på dette området.

Høgskolen i Molde står overfor store endringer uansett strategi som velges. I en slik fase er det viktig å fokusere på mulighetene som de store endringene gir oss, ikke på konstruerte trusler.

Førsteamanuensis ved Høgskolen i Molde, Lise Lillebrygfjeld Halse

Tidligere dekan ved Høgskolen i Molde, Ottar Ohren

---

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal

Følg Nordvest Debatt på Twitter

Følg Nordvest Debatt på Facebook