Tidligere landslagskaptein Brede Hangeland er kritisk til utenlandske spillselskaper sin inntreden i norsk idrett. Sammen med Jon Mørland publiserte han denne uka en kronikk i Stavanger Aftenblad om kampen i det norske spillmarkedet. Kronikken ble også publisert på Rbnett.

Hangeland viser til at spillere som har avtaler med utenlandske spillselskap, for eksempel John Arne Rise, ikke kan spille toppfotball i Norge. Samtidig er Hangeland svært kritisk til at Norges Fotballforbund (NFF) har inngått en tv-avtale med amerikanske Discovery Networks som er en viktig kanal for utenlandske spillselskaper som vil inn på det norske markedet. Hangeland anklager NFF for dobbeltmoral.

I sin kronikk viser Brede Hangeland til at det norske spillmonopolet på mange måter fungerer. Han viser spesielt til hvor viktig Norsk Tipping er som finansieringskilde til norsk idrett. Norsk Tipping leverer hele sitt overskudd til gode formål, i 2014 var det snakk om 4,2 milliarder kroner. Over halvparten gikk til norsk idrett. Fotballproffen Hangeland har etter vårt syn rett på flere punkt i sin analyse, pengene idretten får tilført gjennom spillmonopolet er en av idrettens viktigste byggesteiner. Rundt om i landet, også i Romsdal, bygges det årlig en rekke nye idrettsanlegg takket være disse kronene. Dette skaper aktivitet, gode oppvekstvilkår og en arena for utvikling.

Norges Fotballforbund (NFF) har klare regler når det gjelder sponsing fra spillselskaper. Derfor er det helt riktig at John Arne Rise ikke får spesialbehandling. Det er heller ingen grunn til å endre regelverket for å løse en kjedelig enkeltsak. Samtidig må NFF se på hvordan de sjøl operer i det samme markedet. Forbundet velger å se på Discovery som en mediepartner. Det er, som Hangeland påpeker, en forenkling. Avtalen vil bli indirekte delfinansiert av annonsekroner fra utenlandske spillselskap. Fotballavtalen gjør at Discovery står sterkere i kampen om de utenlandske spillselskapenes annonsekroner. Fotballspilleren Hangeland fortjener ros for at han går tydelig inn i denne diskusjonen.