Fiskeriminister Per Sandberg vil straffe oppdrettere som skader miljøet med økonomiske virkemidler. Fra neste år vil regjeringa innføre et system, der det deles ut rødt, gult eller grønt kort til oppdrettsanleggene.

Denne uka ble en dyster undersøkelse presentert i Alta, , under konferansen «Sammen for laksen», med kong Harald som en av mange tilhørere. Av 104 undersøkte laksebestander i norske elver, er to tredeler genetisk innblandet av rømt oppdrettslaks.

Eira i Eresfjord er en av de 104 elvene som er med i undersøkelsen. Her er resultatet nedslående. Vitenskapelig råd for lakseforvaltning har merket Eira rødt. Det betyr at det i eiralaksen er påvist stor og såkalt signifikant endring i det genetiske materialet. Innblandingen er på mer enn ti prosent.

Rømt laks og lakselus har i mange, mange år vært oppdrettsnæringas største plager. Begge deler skader miljøet og kan bli svært kostbart for Norges omdømme hvis villaksen utryddes. Men også for næringa er det store tap med rømming og luseplagene.

For tre uker siden sa fiskeriminister Per Sandberg at norsk oppdrettsnæring har potensial til en femdobling Under villakskonferansen i Alta tirsdag, sa han at det blir ingen økt vekst før problemene er løst.

Oppdretterne skaper arbeidsplasser over hele Norge og bidrar til verdens matproduksjon med sin store eksport av laks. Men vi kan ikke leve med at næringa skader miljøet rundt seg. Det er ikke bærekraftig. Regjeringen må kreve at oppdretterne skaper et produksjonssystem, som i langt større grad ivaretar både villaksen og øvrig natur. Og Sandberg må være  handlekraftig nok til at kravet blir ufravikelig.