Etter kommunestyremøtet den 2/2 2016 og vedtak om helsehus og produksjonskjøkken, har Wenaasgruppen behov for å gi følgende klargjøring/informasjon i saken: I intensjonsavtalen som er inngått mellom kommunen og Wenaasgruppen, og de samtaler som ble avholdt med ordfører og rådmann i den forbindelse, var det avtalt at dette skulle være et prosjekt som ble utviklet i samarbeid mellom kommunen og Wenaasgruppen.

Wenaasgruppen hadde kompetanse på utbygging av større hotellprosjekter som har mange likheter med et Helsehus. Vi kunne, med den erfaring, bidra til å utvikle et fremtidsrettet helsehus innenfor konkurransedyktige økonomiske rammer. Wenaasgruppen har ikke hatt noen annen motivasjon til å gå inn i dette prosjektet enn å legge til rette for en god omsorg i fremtiden for de eldre i kommunen som trenger det.

Etter hvert ble dette mer et kommunalt prosjekt hvor Wenaasgruppen ikke var involvert på den måten som det opprinnelig var tenkt.

Kommunen inngikk en kontrakt med Hent som var 27 million kr høyere enn tilbudet fra den lokale, seriøse entreprenøren som har stor andel lokal arbeidskraft. Disse 27 millioner kr går direkte på kommunens egenandel i prosjektet og må finansieres av kommunen.

Allerede på dette tidspunkt var det grunnlag for å stille spørsmål ved administrasjonens vurdering og anbefaling i saken. Wenaasgruppen ville aldri inngått en kontrakt med en entreprenør som er mer enn 10% høyere enn prisen fra en seriøs lokal konkurrent som Kristiseter er. Når det gjelder produksjonskjøkken, så har Wenaasgruppen den klare oppfatning at det er meget viktig at dette blir en integrert del av helsehuset og at kjøkkenpersonalet også blir en del av det teamet som skal sørge for at de som må tilbringe siste delen av sitt liv på helsehuset, får det så godt som overhodet mulig. Mange fagpersoner har uttalt seg og støttet dette syn. Vi føler også at et flertall av befolkningen i Rauma kommune ønsker kjøkken som en integrert del av helsehuset.

Dessverre har rådmann – ordfører og et flertall av politikerne, ikke det samme syn. De mener at det ikke spiller noen rolle hvor maten lages, og i tillegg ligger det beklageligvis også mye prestisje i denne saken. Vi har ved flere anledninger i form av brev og møter med rådmann – ordfører utfordret de på at produksjonskjøkken bør være en integrert del av helsehuset. I utgangspunktet var begrunnelsen at det ikke var økonomiske rammer til å gjøre dette. Wenaasgruppen syntes dette var en så viktig sak at vi besluttet å dekke opp den økonomiske delen slik at dette ikke skulle være noen problemstilling når endelig vedtak skulle gjøres.

Deretter blir det så utredet forskjellige alternativ med produksjonskjøkken i og utenfor helsehuset, men det skinte igjennom at man forsøkte å finne mest mulig argumenter for ikke å ha produksjonskjøkken i det nye helsehuset.

Det siste alternativet, som ble initiert i forrige uke av Wenaasgruppen, var å bruke de to overbygde delene av første etasje i helsehuset, som ikke har noen viktig funksjon, men som tilnærmelsesvis har det arealet som man behøver til et produksjonskjøkken. Dette arealet har også fundamentering og søyler og tak slik at det er bare veggene som mangler for å få dette som et bebygd areal. Entreprenøren Hent har kalkulert tillegget ved å bruke disse arealer for å få produksjonskjøkken inn i byggets første etasje til kr 16,5 millioner. Dette er over kr 40.000,- pr. m2 når store deler av råbygget allerede er på plass. Alle som er kjent med kostnader til bygging, ser at dette tillegget er meningsløst. Men det passer godt inn i argumentasjonen fra de som ikke vil ha produksjonskjøkken i helsehuset. Kr 10,5 mill for et eget separat bygg for produksjonskjøkken med alle funksjoner som vann, kloakk og ventilasjon, virker lavt og er nesten nede i 50% av prisen for å bygge dette i helsehuset.

Både den høye prisen for å bygge i helsehuset og den lave prisen for å bygge et separat bygg, passer godt inn i argumentasjonen fra de som ikke ønsker produksjonskjøkken i helsehuset.Vi har hele tiden hatt inntrykk av at dette ikke har vært en reell og korrekt vurdering. Derfor har vi flere ganger bedt om å få til et møte med arkitekt og entreprenør, men det har rådmann og ordfører ikke vært villig til å legge til rette for.

I tillegg har vi bedt om å få oversendt de elektroniske tegninger slik at vi uten kostnad for kommunen kunne få en alternativ arkitekt til å se på løsningene og samtidig få laget en objektiv kalkyle på tilleggsinvesteringen. Dette har rådmann og ordfører heller ikke vært villig til å imøtekomme. Imidlertid er det nå gjort et lovlig vedtak i kommunestyret om at kjøkken ikke skal være i helsehuset og det må vi forholde oss til.

Imidlertid påligger det nå et meget stort ansvar for rådmann – ordfører og det flertallet i kommunestyret som stemte ned produksjonskjøkken i helsehuset, å sørge for at det bygges et produksjonskjøkken som presentert for kommunestyret innenfor en ramme på kr 10,5 millioner på nabotomten. Dette produksjonskjøkken må være ferdig samtidig som Helsehuset er ferdig. Dersom dette ikke kan gjennomføres innenfor rammen på kr 10,5 mill, er det vel grunn til å stille spørsmål ved om vedtaket i kommunestyret den 2/2 2016 er gjort på sviktende grunnlag.

---

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal

Følg Nordvest Debatt på Twitter

Følg Nordvest Debatt på Facebook