Tirsdag skal formannskapet i Gjemnes vedta en uttalelse vedrørende søknaden fra Angvik bygdelag om å flytte bygdene tilhørende Angvik skolekrets over til Nye Molde kommune. Kommunestyret får saka på bordet ei uke seinere, den 13. mars.

Rådmannens innstilling i saka ble offentliggjort fredag ettermiddag. Birgit Eliassen er klar på at kommunegrensene bør være som i dag også i fortsettelsen.

Vil bety slutten på Gjemnes?

«Gjemnes kommunestyre anbefaler ikke den foreslåtte grensejustering av Angvik skolekrets. Kommunestyret viser til sitt vedtak av 28.6.2016 i sak 24/16 om kommunereformen hvor kommunestyret vedtok at Gjemnes kommune skal videreføres som egen kommune.

For omfattende for Gjemnes

Hun konkluderer med at en slik grensejustering vil være ødeleggende for den gjenværende delen av Gjemnes:

57 prosent vil til Molde

I september i fjor ga Kommunal- og moderniseringsdepartementet fylkesmannen i Møre og Romsdal i oppdrag å utrede en slik grensejustering.

Det har blant annet blitt gjennomført en spørreundersøkelse blant alle over 16 år i Angvik skolekrets. Resultatet av den rådgivende undersøkelsen var at 57 prosent av innbygger i Angvik skolekrets ønsket seg til Nye Molde kommune. 36 prosent ønsket fortsatt å tilhøre Gjemnes, mens sju prosent svarte «Vet ikke».

Departementet bestemmer

Når kommunestyret i Gjemnes har fattet sitt vedtak, vil dette sendes til fylkesmannen (frist 15. mars). Fylkesmannen vil deretter gjøre sin vurdering og anbefaling på bakgrunn av all informasjon som er mottatt i saka. Anbefalingen sendes til Kommunal- og moderniseringsdepartementet seinest 23. mars, som har det siste og endelige ordet i saka.

Gjemnes-rådmann Birgit Eliassen mener politikerne i kommunestyret må si nei til den omsøkte grensejusteringen fra Angvik bygdelag.