VIDEO: Erik padler Skandinavia rundt

11 timer i kajakken (nesten) hver dag i et halv år. Slik skal danske Erik B. Jørgensen padle seg rundt kysten av Norge, Sverige og Finland. Vi møtte ham i Bud.

Søndag kveld ankom han Bud Camping etter ha padlet 1783 km fra russergrensa ved Grense-Jakobselv i Finnmark. Da er det bare 5617 kilometer igjen til han har tilbakelagt hele norske-, svenske- og finskekysten og er framme ved grensa mellom Finland og Russland.

– Jeg starter 5. april. Siden da har jeg padlet hver dag med unntak for 12 dager landligge på grunn av sterkt vind. Jeg står tidlig opp, spiser frokost, tar ned teltet, pakker og setter meg i kajakken. Jeg spiser og drikker litt en gang i timen, og går ikke ut av kajakken i løpet av dagen. Det vil si cirka 11 timer, sier Erik B. Jørgensen.

Romsdals Budstikke møter den 35 år gamle danske eventyreren i campinghytta i Bud tirsdag kveld. Det har blåst stiv kuling tidligere på dagen, og han derfor ligger værfast og fått en ekstra hviledag før kursen settes for Ålesund. Jeg har avtalt å slå følge noen timer onsdag morgen.

– Jeg foretrekker å ligge i telt. Bare en sjelden gang oppsøker jeg campingplasser og leier hytte. Før jeg kom hit til Bud, har jeg hatt fjorten dager med bare teltovernattinger. Det går helt fint å lage mat og tørke klær med kokeapparatet i teltet, og jeg har en lader med til mitt rikholdige utstyr med elektronikk, sier han og peker mot bordet med pc,gps, e-pad, mobiltelefoner og nødpeilesender.

– Når jeg har satt opp telt, hengt opp utstyr til tørk og spist middag, står det fremdeles igjen en viktig del av jobben før jeg kan legge meg. Jeg skriver blogg og redigerer bilder og film som jeg legger ut på min nettside hver kveld. Ettersyn, vedlikehold og reparasjon av utstyret tar også litt tid. Så er det søvn, og vekkerklokka ringer klokka halv fem, sier Erik.

– Halv fem?!

Jeg kaster et blikk på klokka og ser at det går mot midnatt, men Erik «beroliger».

– I morgen sier vi halv seks. Frokost, pakking og obligatorisk dobesøk tar en time og 15 minutter. Da stikker vi til sjøs klokka 06.45.

Og slik ble det. Presis kvart på sju legger vi ut fra Bud med kurs mot Rindarøya på nordspissen av Gossen. Sjøen som gikk kvitt i går, er helt stille i dag. Vi padler rolig uten å stresse, og dermed går det fint å fortsette intervjuet fra i går kveld mens vi padler, fotograferer og filmer.

– Et halvt år i kajakk! Blir du ikke lei?

– Nei, jeg liker dette livet. Jeg drar på ekspedisjoner, beretter om turen, skriver bøker, holder foredrag. Dette er jobben min. Men selvsagt er det en utfordring å holde oppe motivasjonen. Særlig i starten.

– Hvorfor padle alene?

– For meg fungerer det fint. Dermed kan jeg padle i min egen rytme. Men jeg møter jo folk under veis. Når jeg kommer til Bergen, skal jeg ha noen dager fri sammen med familien min. Jeg har samboer og en datter på to og et halvt år.

– Har du alltid hatt denne livsstilen?

– Nei, jeg har levd av ekspedisjoner, skriving, foredrag de siste tre år. I tillegg arrangerer jeg turer, blant annet på ski over Grønland. Før det har jeg vært soldat, blant annet i Hundesledepatruljen på Grønland.

– Og neste ekspedisjon?

– Til Grønland. Besøk på historiske steder med ski og kiting.

Til slutt, før vi vinker farvel ved Orten, må vi selvsagt stille det spørsmålet alle tenker på:

– 11 timer! Hvordan...?

– Jeg tisser i en pose og heller det ut i sjøen. Så enkelt er det!

Mer å lese på Rbnett:
 
Leses nå
 
Fræna

400-500 på folkemøte om kommunenavn

Alt en time før møtestart strømmet folk til Eidehallen fra hele Fræna og Eide.

Kaihavari i vinter gjør at Kvitholmens venner må flytte sommerens folkefest l – Godt å ha venner på naboøya, sier styrelederen

Teistklubben berger Kystens dag

Gode venner er gull verdt. Det får Kvitholmens venner sanne i år når holmen er uten skikkelig atkomstmulighet. Denne sommeren (11. juni) vil derfor Kystens dag bli arrangert på naboøya Teistklubben i sørvest.

– Vi må jobbe godt sammen med næringslivet for å skape nye arbeidsplasser

Folketallet i Romsdal fikk uvant tilbakeslag

Hardest rammet er Molde. – Vi må ikke fortrenge at også vår region er rammet av tapte arbeidsplasser, sier ordfører Torgeir Dahl i Molde.

96 nye norske statsborgere

Høytidelig markering for kvinner og menn, barn og voksne fra 29 land.

Meldte om knuste vinduer i huset

Mann i Fræna kontaktet politiet natt til lørdag.

HØDD - MOLDE KLOKKEN 18.00

Krise for Molde – Hødd i ledelsen

Hødd leder 1-0 på Høddvoll.

Cupfeber ga kø-kaos

Flere Molde-supportere rakk trolig ikke kampen.