Jazzforumlederen representerer organisasjonen som samler jazzmiljøet i Norge.

– De fire-fem siste årene har det vært mye uroligheter rundt knutepunktordningen. Den har blitt en knute ingen tør å ta i, og ført til både misunnelse og misforståelser i bransjen, sier Bråtømyr, og legger til:

– Samtidig er Moldejazz en knutepunktfestival vi er veldig glad i, og som har betydd enormt mye for norsk jazz.

– På hvilken måte har Moldejazz hatt stor betydning?

– Som fornyer av jazzen, ved å skape nye konstellasjoner og samarbeid, har Moldejazz gått i bresjen. Også på den internasjonale arenaen, sier Bråtømyr.

Ordningen må endres

Bråtømyr poengterer at mye har endret seg siden knutepunktordningen ble etablert.

– Det har kommet flere gode festivaler. Hele Norge som festivalnasjon har vært gjennom en profesjonalisering. I dag har vi mange, store, gode og dyktige festivaler som representerer ulike sjangre. Problemet er at noen har forutsigbarhet, mens andre må søke fra år til år.

– Hvis det ikke skal være knutepunktordning - hvilken modell mener Norsk Jazzforum er den beste?

– Vi kjemper for en helhetlig festivalsatsing. I stedet for å ha knutepunktmidler som gis av departementet, mens andre må søke om festivalstøtte fra Kulturrådet, ønsker vi alt inn under Kulturrådet. Det er der fagkompetansen sitter; det er de som bør gjøre vurderingene. Videre ønsker vi en tredelt modell; der vi har enkelte spydspisser, noen som flerårig festivalstøtte, og andre som er inne på enkeltårig prosjektstøtte, sier jazzforumlederen, og legger til:

– Moldejazz bør fortsatt være en slik spydspiss. Men vi har 24 jazzfestivaler i landet. Kanskje trenger vi en spydspiss til.

– Står jazzmiljøet samlet rundt forslaget om tredelt modell?

– Ja, jeg oppfatter at det er stor enighet om det, også i pop- og rockbransjen, sier Bråtømyr.

Spent på statsbudsjettet

Nå er Bråtømyr spent på hva lekkasjen rundt knutepunktordningen egentlig innebærer.

– Det foreslås å kutte 14 av 16 knutepunktfestivaler. Det store spørsmålet blir da: Hva nå? Det er bra det gjøres noe med knutepunktordningen. Men hva får vi ikke svar på før onsdag til uka, sier Bråtømyr.

– Hva tenker du om at sjefen for Kongsberg Jazzfestival Kai Gustavsen feirer forslaget om å kutte knutepunktordningen med et glass øl på facebook?

Tekst.m.innrykk: – Jeg kjenner ham godt, og tror han feirer at det endelig skjer noe med ordningen – og ikke at Moldejazz skal dø. Samtidig feirer han nok litt for tidlig. Det som har kommet fram til nå, er at den klassiske sjangeren skjermes – og ingenting om hvordan løsninga blir for alle andre.

– Men bør ikke jazzmiljøet stå samlet i en sak som dette?

– Jo. Det var en slarvete kommentar. Det synes jeg er ugreit. Resten får vi ta på kammerset.