Det hele startet i 1906 med teaterforestillingen «Ervingen» av Ivar Aasen på Bergtun i Eidsvåg. I helga skal Eidsvåg Ungdomslag framføre deres siste verk – revyen «Dett var Dett». Revyen er utsolgt både på premieredagen fredag og lørdag, og de har nå satt opp ekstraforestilling søndag.

Hyperaktuell

Bjørn Ølander, som er regissøren bak årets revy, smiler bredt under tirsdagens øving.

– De siste åra har det vært annet hvert år med forestillinger her på Bergtun, før har det vært spredt. I fjor hadde vi suksess med Bør Børson, og satte opp forestilling i Bjørnsonhuset, forteller Ølander.

– Hvorfor omhandler revyen kommunereformen, og hvordan kan et så seriøst tema bli revymateriale?

– Godt spørsmål. Det er jo klart at det er dette temaet som er oppe i dagen nå for tida. Det som vi skal gjøre, er jo å tråkke offentlige personer på tærne, og gjøre narr av offentlige saker her i kommunen, noe som faller i god jord hos publikum. Ikke bare skal vi tråkke offentlige personer på tærne, men det skal også synges vakre sanger. Kort sagt, så handler revyen om hvordan kommunen kan bli, med eller uten kommunereform, noe som vi mener kan bli veldig morsomt, sier Ølander.

Regissøren: Bjørn Ølander er regissør for revyen «Dett var Dett» – der det skal tulles med kommunereformen. Foto: Helene Wahlstrøm

Godfølelsen

Regissøren mener at det er det å skape noe, som gir den gode følelsen. Det blir som en hobby, der man er kreativ sammen med andre, samtidig som man er sosial. Revygjengen har holdt på to dager i uka hver uke siden jul.

– Hvorfor er det så viktig å ha revy i lokalmiljøet?

– Er det viktig da?, ler Ølander.

– Jo, vi syns det er viktig. Det skaper trivsel og samhørighet blant lokalbefolkningen. Det er også god medisin. Men vi har ikke løst verdensproblemer, det får noen andre stå for, smiler Ølander. Og med tre utsolgte hus og ekstraforestilling mener Ølander at revyen allerede er en suksess.

Vil snakkes om

– Det som er så bra med revy, er at det er kjekt både for dem som ser på, og for dem som er med. Jeg synes også det er artig når folk snakker om revyen etterpå, forteller Erik Skjørsæther. Han har vært en viktig bidragsyter til både årets revy og tidligere revyer og arbeid i Ungdomslaget.

Valgets kval: Linda Sæter blir forsøkt «kjøpt» av de fleste partier. Foto: Helene Wahlstrøm

– Alltid stas

– Folk ønsker å le og føle glede, og det er veldig fint for samfunnet å treffes sosialt ute på bygda. Dette er jo noe som alle gleder seg til hvert år, uansett om det er teater eller revy som skal vises her på Bergtun. Det er alltid stas, mener Skjørsæther.

Gleder seg: – Å være med på revy gir overskudd og samler bygda, mener revyveteran Anne Lise Gjelsten (t.v.). Her sammen med Niclas Otterlei og Linda Sæter Foto: Helene Wahlstrøm