MOLDE: Ida Høgseth har vært butikksjef hos Norli på Roseby, tidligere Vivo, i tre år. I mars tok hun også over Norli i Storgata.

– Siste dag vi har åpent blir 23. desember. Standardsortimentet flytter vi over til Roseby, men mye skal også ut. Det blir mange tilbud framover, men selvsagt ikke på 2017-titler, sier Høgseth, og sikter til Bokloven, som ikke tillater salg på nye bøker.

Mer attraktivt på senter

Høgseth forteller at det er Norli sentralt som har tatt beslutningen om å slå sammen de to Norli-butikkene til én.

– Etter nyttår blir det full opprustning av bokhandelen på Roseby. De ansatte blir med dit, totalt blir vi sju stykker, sier Høgseth.

– Hva er bakgrunnen for flyttingen?

– Norli ønsker å styrke omsetningen der oppe. Det er et mye større lokale, og en butikk som har flere bein å stå på; både Panduro og den litt kristne profilen som er beholdt etter Vivo, sier Høgseth.

– Er det vemodig å flytte fra sentrum?

– Ja, det er jo litt trist at Norli forsvinner fra sentrum. Men det er mer attraktivt å være på senter. Slik som i dag, med dårlig vær, vil folk gjerne handle innendørs, sier Høgseth.

Desember årets viktigste måned

Hun forteller at boksalget generelt går ned på landsbasis, men i et saktere tempo enn tidligere fryktet.

– Desember er en viktig måned. Omsetningen går opp nærmest hundre prosent. Men det er lav bruttofortjeneste på bøker, så man må selger mye for å overleve, sier hun.

– Hvilke bøker selger dere mest av nå før jul?

– Vi selger mye spill også. Og boknyhetene selger like godt som de til nedsatt pris. Omtrent annenhver kunde kjøper den nyeste til Edvard Hoem, og vi selger også godt at de tre første. Maja Lundes Blå og Helga Flatlans En moderne familie selger godt. På krimfronten er Jørgen Jægers Guden og Dan Browns nyeste populære, sier Høgset, som også opplever stor interesse for lokal litteratur.

– Og til yngre lesere?

– To gode jeg vil anbefale til ungdom er Én av oss lyver av Karen McManus og The Hate U Give av Angie Thomas, som handler om rasisme i USA. Samt bøkene til Bobbie Peers, sier Høgseth.