1. Du låste deg inne på et hotellrom for å ta ditt eget liv i 2009. Hvordan endte du der?

– Det er veldig sammensatt. Jeg strøk på utdanningene mine, og visste ikke hva jeg skulle gjøre. Utad lo jeg det vekk, jeg var jo han artige toastmasteren, med kjæreste og leilighet i Oslo. Innvendig forsvant framtidsutsiktene mine, jeg følte meg mislykket og begrenset. Jeg hadde vært deprimert ganske lenge uten at jeg klarte å gjøre noe med det. Jeg hadde store problemer med å være ærlig, overfor meg selv og andre. Jeg følte meg så svak at jeg ikke klarte å vise svakhet. Selvmordet var godt planlagt. I et halvt år. Jeg gledet meg til å forsvinne fra livet.

2. Du har valgt å holde foredrag og være åpen om din historie. Hvorfor?

– Åpenhet er riktig for meg. Jeg bor på en liten plass, jeg vet det blir snakk. Men hvis alle vet om det, kan man ta kontroll over det. Men jeg har blitt hakket mer åpen enn jeg først hadde tenkt. Mitt nærmiljø var viktigst, jeg holdt foredrag her på Finnøy da jeg skrev en kronikk i Aftenposten. Det tok av, og jeg havnet på riksplan. Det var litt overveldende, men har gitt meg mange muligheter.

3. Du har fått en offentlig stemme. Hva er ditt viktigste budskap rundt selvmord?

– Jeg er veldig opptatt av åpenhet. Vi må få et samfunn der vi kan snakke om psykisk helse og særlig selvmord. Det har endret seg ganske mye de siste fem-ti årene, også i mediene. Før var man redd for smitteeffekten. Det kan jeg også være, men jeg tror de positive effektene av åpenhet er større. At folk som overlever selvmordsforsøk kan være med på å snu andres tankegang. Enten det er folk som sliter selv, eller pårørende, så opplever de at de ikke er alene.

4. Kan du prøve å beskrive hva du tenkte rundt din egen selvmordsplan?

– Som mange andre med selvmordstanker, tror jeg. Jeg lagde meg en virkelighet som ikke stemmer. Tenkte at jeg kunne forsvinne uten spor. Jeg trodde jeg var unik og spesiell med mine problemer, og at å ta livet mitt var den eneste løsningen. Jeg delte ikke tankene mine med noen. Jeg ønsket ikke å ramme familien, men tenkte at de ville få det bedre uten meg. Bare jeg fikk forklart dem godt nok, ville de forstå. Jeg hadde sett hva som skjedde med andre etterlatte, hvor ufattelig vondt de har det. Det skulle ikke skje med mine. Så sjuke tanker hadde jeg.

5. Du ønsket å forsvinne, men overlevde. Hva gjør livet bra i dag?

– Noen tror at hvis du har overlevd selvmord, da blir livet bra igjen. Men slik er det jo ikke. Jeg våkner om morgenen og alt er ikke nødvendigvis bra. Jeg har gradvis lært meg å glede meg over livet. Det er en prosess, som en myr jeg har måttet gå gjennom. Det jeg også har lært, er å snakke med folk. Det gjorde jeg ikke før, ikke på ordentlig. Jeg har alltid vært kjapp i replikken og fått folk til å le. Da slipper du unna med utrolig mye.

6. Tema for Verdensdagen for psykisk helse er «Noe å glede seg over». Hva gleder du deg over, helt konkret?

– Nå gleder jeg meg for eksempel til å holde foredrag i Ålesund og Molde. Og til gode ting i jobbhverdagen. Jeg bruker de til å motivere meg selv. Så har jeg veldig tro på fysisk aktivitet, det var jeg ikke god på før. Jeg kan jo fortsatt ha dårlige dager, men før var det mange flere av dem. Hvis jeg de neste to timene skal tenke negativt, er det bedre at jeg tar de timene på en sykkel, enn å sitte i sofaen. Blir jeg fysisk sliten, har jeg ikke så mye plass til å være deprimert. Så har jeg to nieser jeg alltid ser fram til å treffe, de er med på å komplettere livet. Barn gir meg stor glede å leke med.

7. Du driver et foretak som heter Vignes Grav Å Spreng AS – litt av et navn?

– Jeg har tatt agronom-utdanning, og har overtatt gården hjemme. Samtidig er jeg 80 prosent daglig leder i Øyposten. Foretaket har jeg ved siden av, for jobben som toastmaster og foredragsholder. Og/å-feilen er lagt inn med vilje, jeg har to søsken som er lærere. Hehe. Han jeg startet firmaet med, mente vi kom til å miste oppdrag på grunn av det. Men siden temaet jeg snakker om kan være ganske heavy, synes jeg det er kjekt å ha noe humoristisk med i bildet. Jeg setter stor pris på det, å få reise rundt, og formidle en kombinasjon av alvor og humor.

8. Hva har familie og venner betydd for deg?

– Det er en del folk jeg aldri har sett igjen. Og med kjæresten ble det raskt slutt. Når du prøver å ta livet ditt, og skrive deg ut av livshistorien, er det vanskelig å gå tilbake til det normale. Du har brutt en tillit. Så det er forståelig. Jeg vet ikke om jeg selv hadde klart å hente meg inn hvis noen hadde løyet slik jeg gjorde. Familien min har betydd alt. Jobben har jeg gjort selv, og jeg må selv leve livet mitt. Men de satte meg i en posisjon som gjorde at jeg kunne gå videre. De fikk livet mitt opp å gå, kjørte meg til legen, tok ansvar og satte egne liv litt på vent.

9. Årlig tar mellom 500 og 600 personer livet av seg i Norge. Antall selvmordsforsøk er ti ganger høyere. Hva må til for å få tallene ned?

– Jeg tror på forebygging. Psyksisk helse må tidlig inn. Skolene er en fin arena til å snakke om ting, der en når fram til mange. Du tolker verden annerledes når du er 15-16 år. Det må de bli bevisste på. Ellers opplever jeg at både elever og studenter er veldig interessert i temaet.

10. Du overlevde fordi du fikk brekninger. Hva tenker du om at du kunne vært død?

– Jeg kan av og til, i fine øyeblikk, tenke at dette kunne jeg gått glipp av. Ellers prøver jeg å distansere meg. Det blir litt voldsomt. Men ved å ta avskjed med livet, har jeg fått et litt annet forhold til det. Jeg har blitt mye mer avslappet og takler ting bedre. Og jeg tenker, og sier ofte, at det er helt naturlig å ha vært innom psykiatrisk. Ellers blir jeg ofte spurt om hva man kan gjøre hvis man tror noen sliter. Jeg kan stå inne for min historie og mine ting, men jeg er ingen guru på psykisk helse. Det må fastlege, chatte-tjenester som Kirkens S.0.S eller andre fagfolk ta seg av. Det viktigste er å åpne seg. Om det er til venn eller familie. La folk få hjelpe deg!

FAKTA OM ODDVAR VIGNES (37)

  • Agronom, markedssjef i Øyposten, toastmaster og foredrags holder i Vignes Grav Å Spreng, bosatt på Finnøy i Rogaland

  • Kjent fra kronikker i Aftenposten, filmen «Leve» på NRK og «Vårt lille land» på TV2. Han er også medfor- fatter av boken «Snakk mindre,sei meir»

  • Aktuell: Holder foredrag på Høgskolen i Molde 10. oktober kl. 11.30 - 12.30 i regi av MSH - Moldestudentenes Helseutvalg